Svet

Fenomen Mađarske: Šta sve Orban sme uprkos NATO-u

Mađarski premijer potvrdio je imidž najvećeg evropskog kontraša - zvanična Budimpešta još neće glasati o ulasku Švedske u NATO i preti da će zadržati novu tranšu pomoći Ukrajini
Fenomen Mađarske: Šta sve Orban sme uprkos NATO-uwww.globallookpress.com © Dominika Zarzycka/Keystone Press Agency

Mađarski premijer Viktor Orban nastavlja da "troluje" Zapad. Nakon što se, kako mu je "Politiko" zamerio, u Pekingu prošle nedelje sastao sa Vladimirom Putinom, uporedio EU sa SSSR i zapretio da će zadržati novu tranšu pomoći Ukrajini, sada je Mađarska odbila da glasa o proširenju NATO-a.

Ultimatum šefa Alijanse Jensa Stoltenberga, koji je uniji čak dao rok do kog u svoje skute mora da primi Švedsku - kod Orbana ne funkcioniše. Budimpešta je tako, čak i nakon što je Ankara popustila, postala jedina prepreka na putu Stokholma u EU.

Najčuveniji evropski kontraš ne obazire se na kritike sa Zapada i tera po svome.

Nazivajući Brisel lošom parodijom Sovjetskog Saveza, poredeći evropski zakon o medijima sa Informbiroom i poručujući saveznicima da zaborave ulazak Ukrajine u EU, Orban se toliko poigrao sa živcima evropskih kolega da ih je njegov odlazak u Kinu (kao jedinog EU lidera na samitu Pojas i put) potpuno dotukao.

Nakon izveštaja o srdačnom sastanku Orbana sa Putinom, rusofobna unija bila je zrela za hospitalizaciju. Ako se na sve to doda njegova oštra migrantska politika, kao i anti-LGBT zakoni i tradicionalnost kojima se Budimpešta ponosi, ne možemo a da se ne zapitamo, odakle Orban crpi svoju moć? Zašto  sme sve ono što drugi ne smeju?

"Na pitanje: 'Šta biste preporučili Bajdenu da popravi svet?', veliki gospodin, šef Mađarske, rekao je: vratite Trampa nazad! To je Orban. Najjači lider. Veoma moćan čovek", rekao je za njega Donald Tramp.

A moćan je, kako ukazuje sagovornik RT Balkan Aleksandar Pavić, jer je otkrio tajnu Vojvode Mišića: "Ko sme taj može...".

"Kod nas je tokom godina prenaduvana snaga Zapada. Pretvoren je u babarogu čije naloge moraš da slušaš bespogovorno, na svaki mig da skočiš i da samo pitaš 'šta treba da uradim?'. Orban, a i Dodik poslednjih godina, dokaz su da nije tako. Orbanova prednost je višestruka. Prvo, to je njegova lična hrabrost. Drugo je što ima ubedljivu podršku glasača u Mađarskoj, što je nešto protiv čega je teško boriti se spolja čak i preko obojenih revolucija", ukazuje Pavić.

Treći Orbanov kvalitet zbog koga Mađarska sme što drugima nije dato jesu njegovi čvrsti ideološki stavovi, koji su prema rečima našeg sagovornika antiglobalistički i mobilišu ljude.

Na sve to, on je i dobar trgovac. EU funkcioniše po principu konsenzusa, a da Orban to zna da iskoristi pokazuje i činjenica da Budimpešta još drži spuštenu rampu za evropsku pomoć Ukrajini, što je, kako izveštavaju mediji, nateralo Evropsku komisiju da počne da se priprema da oslobodi milijarde evra iz fondova EU koji su Mađarskoj zamrznuti zbog "zabrinutosti za vladavinu prava".

"Uniji slabi moć i sve im je teže, a još bi im gore bilo ako bi jedna članica otvoreno istupila protiv, a kamo li najavila da izlazi iz bloka. Videli smo kako se tokom bregzita diglo i kuso i repato protiv Britanije, jer to njima ruši imidž. Orban to zna i vešto koristi. Otvoreni konflikt bi više naštetio EU, nego Mađarskoj", jasan je Pavić.

Pojačanje Orbanovoj politici jeste, kako Pavić ukazuje, i dolazak Roberta Fica na vlast u Slovačkoj, ali, on možda neće biti poslednji dodatak na tasu koji predstavlja protivtežu evropskom jednoumlju diktirnom iz Brisela. I u Austriji, kako navodi, može da se desi da dođe do uspona snaga koje su naklonjenije Obranovoj politici, nego ovoj koja stiže sa Zapada.

Odbijanjem da među dnevnopolitička pitanja u Mađarskoj uvrsti i pitanje članstva Švedske u NATO, Orban takođe iskazuje nacionalne stavove i sledi svoje interese.

"Pošto Orban održava dobre odnose sa Rusijom i Kinom, sigurno je da Mađarska neće propustiti priliku da, čak i u EU i NATO-u, ne iskoristi sve što nudi multipolarni svet. Sigurno da Orban nije zadovoljan načinom na koji NATO funkcioniše, ni agresivnom politikom protiv Rusije. Nije zadovoljan ni NATO pretenzijama u Aziji, koje smetaju Rusiji i Kini kojima Orban ne želi da stavi prst u oko. On jeste krenuo kao atlantist i Soroševac, ali promenio se i svet, i on i NATO. Pitanje je da li bi sadašnji Orban uopšte i uvodio zemlju u Alijansu", uverava Pavić.

image