Izraelski tenkovi krenuli ka Pojasu Gaze, počela kopnena ofanziva?

Sukob izraelske vojske i Hamasa ulazi u treću nedelju

Davdesetog dana sukoba na Bliskom istoku Izrael je najavio snažnije vazdušne udare i proširenje obima kopnene ofanzive, zbog čega je Pojas Gaze ostao bez telefonske mreže i pristupa internetu.

Portparol izraelskih snaga pojasnio je da proširene kopnene operacije nisu isto što i kopnena invazija.

Generalna skupština UN velikom većinom usvojila je rezoluciju koja poziva na humanitarno primirje u Gazi.

Zbog raketa ispaljenih iz Pojasa Gaze sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u nekoliko izraelskih gradova, a pogođena je zgrada u Tel Avivu.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je da će kopnene operacije u Gazi početi kada se za to steknu uslovi, kao i da Izrael nema interes da se rat proširi.

Lideri EU pozvali na "pauze" u ratovanju i humanitarne koridore za Pojas Gaze.

Američka vojska pokrenula je vazdušne napade na dve lokacije u istočnoj Siriji povezane sa iranskom Revolucionarnom gardom, saopštio je Pentagon, usred sve većeg straha da bi rat između Izraela i Hamasa mogao da eskalira u regionalni sukob.

"Sjedinjene Američke Države preuzele su vođstvo u vojnim operacijama protiv Pojasa Gaze nakon sloma Izraelskih odbrambenih snaga na početku rata", rekao je za RIA Novosti član Politbiroa i šef spoljnopolitičkog odeljenja Hamasa Musa Abu Marzuk.

Blumberg je, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika, preneo da se Izrael protivi dogovoru sa Hamasom koji podrazumeva oslobađanje talaca u zamenu za gorivo.

27. okt 2023 • 21:59

Generalna skupština UN pozvala na humanitarno primirje u Gazi

Generalna skupština UN usvojila je jordansku rezoluciju kojom se poziva na humanitarno primirje u Gazi

Generalna skupština je velikom većinom usvojila neobavezujuću rezoluciju - 120 glasova za, 14 protiv i 45 uzdržanih, pošto Izrael proširuje kopnene operacije i prekida komunikacije u Gazi.

Rezolucija osuđuje sve akte nasilja nad palestinskim i izraelskim civilima i poziva na "momentalno i bezuslovno" oslobađanje talaca.

Portparol IDF: Proširene operacije nisu kopnena invazija

Proširene kopnene operacije koje je ranije objavila izraelska vojska nisu zvanična kopnena invazija, rekao je portparol izraelske vojske za "Ej-Bi-Si njuz"

Al Džazira prenosi da je neimenovani američki zvaničnik rekao ranije da Izrael pokreće "ograničeniji upad".

Pozivi Masku da obezbedi "Starlink" internet Gazi

Raste pritisak na Iksu (bivši Tviter) da Ilon Mask obezbedi "Starlinkove" internet usluge Pojasu Gaze, usred skoro potpunog prekida komunikacije u enklavi.

Hašteg #starlinkforgaza je u trendu na platformi, sa više od pola miliona postova, prenosi Al Džazira.

Za sada nije jasno da li "Starlink" može da proširi usluge na Gazu s obzirom na nedostatak terminala i izraelsku blokadu. Mask je pokazao malo naznaka da bi bio voljan da pomogne Palestincima u Gazi da komuniciraju sa svetom, a njegov "SpejsIks" je u pregovorima sa Izraelom da tamo uvede usluge "Starlink", prenose lokalni mediji.

Izraelske snage brane pristup muškarcima mlađim od 65 godina ulazak u džamiju Al-Aksa

Izraelske snage bezbednosti pooštrile su ograničenja za vernike koji prisustvuju molitvi petkom u džamiji al-Aksa u starom gradu u Jerusalimu, braneći muškarcima mlađim od 65 godina da uđu u kompleks, prenosi "Gardijan".

Palestinci u Gazi prijavljuju razmenu vatre između izraelskih vojnika i palestinskih militanata

Palestinci u Gazi javljaju da su kopnene snage izraelske vojske (IDF) ušle u tu oblast, nedugo nakon što je portparol IDF-a Danijel Hagari najavio intenziviranje kopnenih operacija.

Portal "Tajms of Izrael" prenosi da postoje izveštaji o razmeni vatre između vojnika i naoružanih Palestinaca.

Iz IDF-a za sada nisu komentarisali medijske izveštaje.

Izraelski tenkovi krenuli ka Pojasu Gaze

Tenkovi izraelske armije kreću se prema gradu Beit-Hanun u Pojasu Gaze, prenosi "Skaj njuz Arabija".

Sa druge strane, vojno krilo Hamasa saopštilo je da odbija izraelski kopneni upad u istočni deo kampa Bureij u Pojasu Gaze.

Iz Hamasa tvrde da su izraelske snage napale Pojasa Gaze "sa kopna, mora i iz vazduha".

Hamas: Međunarodna zajednica da odmah reaguje zbog bombardovanja Gaze

Palestinska militantna grupa Hamas pozvala je međunarodnu zajednicu da "odmah reaguje" kako bi se zaustavilo izraelsko bombardovanje Pojasa Gaze.

"Pozivamo arapske i muslimanske zemlje i međunarodnu zajednicu da preuzmu odgovornost i odmah deluju kako bi zaustavili zločine i niz masakra nad našim narodom", navodi se u saopštenju Hamasa, prenosi "Tajms of Izrael".

Portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari saopštio je ranije da će IDF večeras pojačati vazdušne napade na Pojas Gaze i da će nastaviti da izvodi kopnene operacije.

On je ponovio poziv Palestincima da se evakuišu na jug oblasti.

Izrael: Dronovi Huta odgovorni za štetu nanetu egipatskim snagama bezbednosti

Portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Lior Hajat optužio je danas da su bespilotne letelice militantnog pokreta Huti odgovorne za štetu nanetu egipatskim snagama bezbednosti.

On je naveo da osuđuje takve akcije i da je cilj bio da se nanese šteta Izraelu.
"Huti su zastupnik ajatolahovog terorističkog režima u Teheranu, koji takođe kontroliše terorističke organizacije Hezbolah, Islamski džihad i Hamas", naveo je Hajat na društvenoj mreži Iks.

Rano jutros, dva egipatska letovališta na Crvenom moru pogodili su projektili i tom prilikom povređeno je šest osoba.

Do eksplozija je došlo u gradovima Taba, na granici sa Izraelom, i Niveibi.
Niko nije preuzeo odgovornost za raketiranje, ali egipatska stanica "Al Kahira njuz" prenela je da je projektil koji je pogodio Tabu verovatno povezan sa okršajima militanata Hamasa i Izraela oko Gaze, koja se nalazi na 220 kilometara odatle.

Pojas Gaze bez interneta usled snažnih napada Izraela

Izveštaji iz Pojasa Gaze ukazuju na to da su komunikacione mreže u prekidu zbog izraelskog bombardovanja, prenose svetski mediji.

Hamas je saopštio da je Izrael prekinuo komunikacione mreže i pristup internetu širom Pojasa Gaze.

Izraelska vojska će večeras proširiti obim kopnene operacije u Gazi

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari saopštio je da kopnene snage Izraela večeras proširuju obim operacije.

"Spremni smo na svim frontovima da sačuvamo bezbednost Izraela", rekla je Hagari tokom televizijske izjave.

Hagari je rekao da je vojska pojačala vazdušne napade na Pojas Gaze u poslednjih nekoliko sati i da će nastaviti da izvodi kopnene operacije.

"Vazduhoplovstvo veoma uspešno gađa podzemne ciljeve", ističe Hagari i kaže da će izraelska vojska nastaviti da udara na grad Gazu i okolna područja na severu.

Pozvao je Palestince da se evakuišu na jug Pojasa Gaze.

Tokom poslednja dva dana, kopnene snage Izraela izvele su dva ograničena kopnena napada na Pojas Gaze.

Snažna bombardovanja u Gazi, stanovništvo sve izolovanije

Situacija na terenu je zaista strašna. Svi se plaše, svi su prestravljeni. Molimo vas da prenesete poruku svetu da smo sve više izolovani, javlja dopisnik "Al Džazire" iz Gaze

"Ne znamo ništa ni o zdravstvenom stanju lekara, medicinskih radnika, čak ni u bolnici Al-Šifa (najvećoj u Gazi). Situacija je trenutno katastrofalna. Ne možemo više da komuniciramo sa međunarodnom zajednicom kako bismo poslali poruku svetu da zna šta se dešava na terenu", dodaje se.

Kako objašnjava dopisnik "Al Džazire", u toku je snažno bombardovanje i Gaza i njeni stanovnici su sve biše izolovani.

"Nemamo nikakve telefonske signale. Nemamo nikakve internet veze. Naišli smo na velike poteškoće čak i kada smo pokušali da komuniciramo sa našim rođacima u različitim delovima Palestine", dodaje.

Novinar ističe da postoje brojni problemi sa mrežama i internet vezom, a da se ne zna šta je uzrok tome i da li je to posledica bombardovanja. 

Hamas demantuje da ima bazu ispod bolnice: Laž kao uvod u novi masakr

Hamas negira tvrdnje portparola izraelske vojske Danijela Hagarija, koji je ranije danas rekao da se glavna operativna baza Hamasa nalazi pod bolnicom "Al Šifa" u gradu Gazi.

Član političkog biroa Hamasa istakao je u saopštenju da su "takve laži uvod u novi masakr nad palestinskim narodom, veći od masakra u bolnici Al Ahli", prenosi "Tajms of Izrael".

Galant: Ofanziva na Gazu će biti duga i teška, cilj uništenje mreže tunela

Ministar odbrane Izraela Joav Galant izjavio je da se očekuje da uskoro počne kopnena ofanziva na Gazu koja će biti duga i teška, i da ima za cilj da uništi ogromnu mrežu tunela koje koriste Hamas na toj teritoriji.

Galant kaže da će u kopnenoj invaziji biti uključene velike snage, podržane vazdušnim napadima, kao i da će trajati veoma dugo, ali nije izneo detalje, preneo je "Tajms of Izrael".

Galant kaže da Izrael veruje da bi Hamas konfiskovao svako gorivo dospe do Gaze kako bi koristio generatore za pumpanje vazduha u stotine kilometara tunela, koji se nalaze i u civilnim područjima.

"Za vazduh im je potrebna nafta, a za naftu smo im potrebni mi", kaže on.

Hamas: Bitke u Gazi vode SAD

Sjedinjene Američke Države preuzele su vođstvo u vojnim operacijama protiv Pojasa Gaze nakon sloma Izraelskih odbrambenih snaga na početku rata, rekao je za RIA Novosti član Politbiroa i šef spoljnopolitičkog odeljenja Hamasa Musa Abu Marzuk.

Sagovornik agencije je dodao da je to razlog zbog kojeg su SAD u region poslale dva nosača aviona, kao i da to objašnjava zašto Izrael podržavaju zapadne zemlje poput Francuske i Velike Britanije, a kasnije i Nemačke.

Crveni krst: Deset zaposlenih ušlo u Gazu sa šest kamiona pomoći

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) saopštio je da je 10 zaposlenih, uključujući hirurški tim, ušlo u Gazu, zajedno sa šest kamiona medicinske pomoći i sredstava za prečišćavanje vode.

Taj medicinski materijal je dovoljan za lečenje između 1.000 i 5.000 ljudi, dok sredstva za prečišćavanje mogu da tretiraju 50.000 litara vode, naveo je MKCK.     

Ovaj paket humanitarne pomoći malo će olakšati situaciju i ublažiti pritisak na lekare i medicinske sestre u Gazi, ali je daleko od dovoljnog, rekao je Fabricio Karboni, regionalni direktor MKCK, ukazujući da je hitno potreban siguran i održiv humanitarni pristup, preneo je AP.       

Poziv iz Srbije za oslobađanje talaca u Gazi

U dvorištu Saveza jevrejskih opština Srbije u Beogradu danas je, puštanjem plavo-belih balona u nebo, upućen poziv za oslobađanje 226 kidnapovanih ljudi, među kojima je i 30 dece, koje Hamas drži zatočene u Pojasu Gaze.

Vrhovni rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel tražio je oslobađanje kidnapovanih.

"Ovo je dan nade da se ovi ljudi puste na slobodu. Prekršene su sve međunarodne konvencije o ljudskim pravima i ovaj događaj danas se odigrava u 15 zemalja u Evropi. Poruka sa ovog skupa je - pustite ih kući, bez ikakvih pregovora", rekao je Asiel.

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan istakao je da današnja akcija puštanja balona u nebo služi da nas podseti da je 226 Izraelaca, među kojima su i deca, zarobljeno u Gazi već 21 dan.

"Svi smo mi roditelji. Zamislite da ste bez vaše dece samo jedan dan, a kamoli tri sedmice. Najvažniji zadatak svih svetskih lidera sada jeste da obezbede da ti ljudi budu odmah oslobođeni. Oni moraju biti vraćeni kući danas, sutra, juče", naveo je Vilan.

Hamas: Za oslobađanje talaca potreban je prekid vatre

Neimenovani zvaničnik Hamasa ponovio je da će do oslobađanja talaca u Gazi doći tek ukoliko izraelsko bombardovanje prestane, preneo je Rojters. 

SZO: Još oko 1.000 tela nalazi se ispod ruševina u Gazi

Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Ričard Peperkorn izjavio je da je ta organizacija dobila procene da je oko 1.000 neidentifikovanih tela koja još nisu uključena u broj poginulih i dalje zatrpano ispod ruševina u Gazi.

Peperkorn nije naveo izvor od kojeg je SZO dobila takve procene, prenosi Rojters.

Bolnice na jugu Gaze imaju goriva za još 24 sata

Kako navodi portparolka palestinskog Crvenog polumeseca Nebal Farsakh, medicinari sada ne prate medicinske, već humane protokole.

"Sada pakujemo kola hitne pomoći sa desetinama ljudi, pokušavajući da spasimo što je više moguće. Više ne poštujemo medicinske protokole, pratimo protokole humanosti. Ponestalo nam je medicinskog materijala, humanitarne pomoći, a sada i goriva", poručila je Farsakh,preneo je Vašington post.

Kako je dodala, u bolnice primaju stotine pacijenata svakog sata, ali nemaju više mogućnosti.

"Pacijenti leže po hodnicima. Čak isključujemo liftove i klima-uređaje da bismo sačuvali energiju za intenzivnu negu", dodao je Farsakh.

Brigada El Kasam preuzela odgovornost za raketne napade na Tel Aviv

Hamasova brigada El Kasam preuzela je odgovornost za raketne napade na područje Tel Aviva.

Brigada El Kasam ponovo je bombardovala Tel Aviv kao odgovor na cionističke masakre nad civilima, navodi se u saopštenju Hamasove brigade.

Izrael odbija dogovor sa Hamasom o razmeni talaca za gorivo

Izrael se protivi dogovoru sa Hamasom koji podrazumeva oslobađanje talaca u zamenu za gorivo, prenosi Blumberg pozivajući se na neimenovanog izraelskog zvaničnika.

Izraelski "Harec" je, pozivajući se na izvor upoznat sa pregovorima, u ponedeljak izvestio da Hamas razmatra opciju oslobađanja civila u zamenu za gorivo.

Lukašenko: Formirajte nezavisnu Palestinu i okončajte sukob

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da bi stvaranje palestinske države moglo da bude izlaz iz sukoba na Bliskom Istoku.

"Postoji samo jedan izlaz - treba da stvorimo palestinsku državu. Kao što je odluka doneta 1947. Zašto napadate jadnog Gutereša da je rekao nešto pogrešno? Dobro je rekao. Ljudi žive u strašnim uslovima i treba da stvore državu. Ne mislim palestinska autonomija, već i država Palestina, i posebno jevrejska država. Sedite i dogovorite se jednom zauvek", kazao je Lukašenko.

Predsednik Belorusije je upozorio da bi treći svetski rat mogao  da počne na Bliskom istoku ako Izrael i njegovi saveznici počnu da ratuju sa Iranom.

"Ako uvuku Iran u borbe, može da dođe do trećeg svetskog rata, jer nije više Iran taj koji ih vuče, već oni počinju da vuku Irance. Ako imate dokaze da su umešani u sukob, pokažite ih", naveo je.

Opširnije pročitajte ovde.

Šta je ovo dete uradilo? Najtužnije slike iz pedijatrijske jedinice u Gazi

Načelnik Odeljenja za pedijatriju bolnice Naser u Gazi Mohamed Abed istakao je da su njihove zalihe jedva dovoljne da pokriju potrebe pacijenata.

"Mi imamo ozbiljan nedostatak kapaciteta u svim odeljenjima i bolnicama od pre početka ovog rata, a nedostaju nam medicinska oprema i druge potrepštine", rekao je on.

Dr Abed istakao je da nedostatak goriva predstavlja još jednu kritičnu pretnju po živote stotina pacijenata na odeljenjima za negu.

"Negativno utiče na dotok struje, pa smo prinuđeni da minimiziramo rad mehaničkih ventilatora u bloku", objasnio je.

Opširnije pročitajte ovde.

Ministarstvo zdravlja Gaze: Poginulo više od 7.000 ljudi

U izraelskim napadima na Pojas Gaze poginulo je više od 7.000 ljudi a skoro 19.000 je povređeno, objavilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Hamas granatira Tel Aviv: Raketa pogodila zgradu

Raketa ispaljena iz Pojasa Gaze pogodila je stambenu zgradu u Tel Avivu, tri osobe su lakše povređene.

Hamasove brigade Al-Kasam preuzele su odgovornost za granatiranje Tel Aviva.

SAD uvele nove sankcije pripadnicima Hamasa i Revolucionarne garde

Sjedinjene Američke Države uvele su danas drugi paket sankcija palestinskoj militantnoj grupi Hamas, nakon napada na južne izraelske zajednice 7. oktobra.

U paketu sankcija našli su se zvaničnici Hamasa i Irana, kao i pripadnici islamske Revolucionarne garde, preneo je Rojters.

Ministarstvo finansija SAD navelo je u saopštenju da su mere ciljale dodatnu Hamasovu imovinu i ljude koji olakšavaju izbegavanje sankcija, kao i kompanije povezane sa Hamasom.

Pod udarom su se našli i organizacjia za koju ministarstvo SAD kaže da je služilo kao kanal za iransko finansiranje Hamasa, kao i Palestinski islamski džihad.

"Današnja akcija ministarstva jasno pokazuje opredeljenost SAD da se razmontira mreža Hamasovog finansiranja. Nećemo oklevati da preduzmemo nove mere da dalje degradiramo Hamasovu mogućnost da čini užasne terorističke akcije, ciljaćemo im finansijske aktivnosti i kanale kojim se finansiraju"; rekao je zamenik ministra finansija SAD Voli Adejemo.

UN optužile Izrael i Hamas za ratne zločine

Portparol Kancelarije visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava Ravina Šamdasani nazvala je ratnim zločinom blokadu i bombardovanje naseljenih područja Pojasa Gaze, kao i raketne napade na Izrael i uzimanje talaca od strane pripadnika palestinskog pokreta Hamas.

"Za 2,2 miliona ljudi zarobljenih u Gazi koji su kolektivno kažnjeni, odvija se humanitarna katastrofa. Kolektivno kažnjavanje je ratni zločin", kazala je Šamdasani.

Kremlj: Terorizam se ne može opravdati

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da se u Pojasu Gaze dešava humanitarna katastrofa, koja je predmet pažnje i najdublje zabrinutosti gotovo svih zemalja sveta i dodao da se terorizam u bilo kojoj njegovoj manifestaciji ne može se ni na koji način opravdati.

Opširnije pročitajte ovde.

Zamenik ministra inostranih poslova Irana sa članom Politbiroa Hamasa

Zamenik ministra inostranih poslova Irana Ali Bageri Kani sastao se danas u Moskvi sa članom Politbiroa Hamasa.

Razgovarali su o situaciji u Pojasu Gaze i podršci Teherana palestinskom otporu.

Izrael je poziv delegacije Hamasa u Moskvu nazvao "nedostojanstvenim korakom".

Medvedev: Kopnena operacija Izraela imaće najkrvavije posledice

Izrael nastavlja da odlaže kopnenu operaciju u Gazi, uglavnom pod pritiskom SAD i plašeći se gneva sveta. Ali nemojte se zavaravati, operacija će se izvršiti, i to sa najkrvavijim mogućim posledicama, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

"Moloh (jevrejski bog rata) uvek zahteva više žrtava, a ujedno će pokrenuti i 'mašinu međusobnog nasilja'. Uz to, Zapad je veoma umoran od Ukrajine, pa je sa entuzijazmom prihvatio da podržava Izrael. Čak je i novi predsednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Majkl Džekson (izvinite, Majk Džonson, ali koga briga) naveo pomoć Tel Avivu kao svoj prvi prioritet", napisao je Medvedev na Telegramu.

Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

Predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog Krsta ušli u Gazu

Deset predstavnika Međunarodnog komiteta Crvenog Krsta ušlo je u Gazu, u pratnji šest kamiona sa medicinskom opremom, saopšteno je iz te organizacije, preneli su ruski mediji. 

UN: Gazi ponestaje hrane

Šef agencije UN za palestinske izbeglice (UNRVA) Filip Lazarini upozorio je da Pojasu Gaze ponestaje hrane i goriva.

Lazarini je na konferenciji za novinare u Jerusalimu i ocenio da je "međunarodna zajednica okrenula leđa Gazi" i naveo da je od početka rata ubijeno 57 članova  humanitarne organizacije.

"Osoblje UNRVA u Gazi kaže da se njihove operacije urušavaju prvi put  i da stižu izveštaji o tome da su ljudi gladni. Društveni poredak je pred kolapsom", rekao je Lazarini.

Upitan da kaže koliko će trajati zalihe, šef UNRVA je rekao "sigurno ne više od još nekoliko dana".

"Izjednačiti Gazu sa Hamasom je veoma opasno i pogrešno. Ne smemo zatvarati oči pred ovom ljudskom tragedijom", poručio je Lazarini.

Kancelarija UN za ljudska prava optužuje Izrael za ratne zločine

Izrael čini ratne zločine u Gazi, saopštila je Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava, prenose ruski mediji.

IDF: Ubijen još jedan Hamasov komandant

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su ubile još jednog Hamasovog komandanta, Madhata Mubašera, u vazdušnom napadu na Pojas Gaze tokom noći.

IDF navodi da je tokom noći gađano 250 ciljeva u Pojasu Gaze.

UN: Još 8 kamiona sa hranom, lekovima i vodom danas stiže u Pojas Gaze

Očekuje se da će još osam kamiona sa hranom, lekovima i vodom danas stići u Pojas Gaze, saopštila je humanitarna koordinatorka UN Lin Hejstings.

"Stigli smo do otprilike 74 kamiona. Danas očekujemo još osam ili nešto više", rekla je Hejstings novinarima u Ženevi, prenosi Rojters.

Ona je dodala da se sa Izraelom vode detaljni pregovori u pokušaju da se obezbedi više humanitarnih prelaza u gusto naseljenu palestinsku enklavu, koja je pod neprestanim vazdušnim napadima.

"Pored tehničkih i bezbednosnih problema, postoje i politička pitanja, postoji određeni pritisak na vladu Izraela u smislu njene unutrašnje politike", saopštila je Hejstings. 

Još nema dogovora o dopremanju goriva u Gazu, a Agencija UN za palestinske izbeglice saopštila je da nedostatak goriva ugrožava tamošnje zdravstvene ustanove. Zvaničnici Agencije moraju da odlučuju kako da usmere oskudnu pomoć.

"Svesni smo da postoji 1.000 pacijenata kojima je potrebna dijaliza i preko 100 dece i beba koji se nalaze u inkubatorima, tako da se trudimo da odredimo prioritete", rekla je Hejstings.

Njujork tajms: Netanijahu odbio da potpiše naredbu o kopnenoj ofanzivi

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odbio je da potpiše naredbu o pokretanju velike kopnene operacije u Pojasu Gaze iz straha da će izgubiti poverenje stanovništva ako ona ne uspe, objavio je "Njujork tajms", pozivajući se na izvore.

Izraelska vojska, razmeštena na granici sa Pojasom Gaze, spremna je za napad, ali politički i vojni lideri ne mogu da usaglase rešenje, piše "Njujork tajms" i dodaje da se operacija odlaže kako bi bilo više vremena za pregovore o oslobađanju talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze.

"Vojno rukovodstvo je završilo planove, ali je Netanijahu odbio da ih potpiše, čime je razljutio visoke oficire", tvrde izvori američkog lista.

Netanijahuovo odbijanje delimično je povezano sa njegovom željom da dobije jednoglasno odobrenje članova vojnog kabineta, objašnjava američki list.

Izrael: Najmanje 233 taoca se nalaze u Gazi

Najmanje 233 osobe su kidnapovane i odvedena u Pojas Gaze 7. oktobra, objavila je izraelska vojska, povećavajući broj sa 228, koliko je prethodno objavljeno.

Ovaj broj ne uključuje četiri oslobođena taoca — majku i ćerku Džudit i Natali Raanan, koje su oslobođene pre nedelju dana, i starije žene Jočeved Lifšic i Nurit Kuper, oslobođene u ponedeljak uveče.

Portparol IDF-a Danijel Hagari kaže da broj nije konačan jer vojska nastavlja da prikuplja nove informacije.

Izrael: Raketa ipaljena na Egipat doletela iz "područja Crvenog mora"

Raketni napad na egipatski grad Taba na Crvenom moru potekao je iz "područja Crvenog mora", kaže portparol IDF-a, kontraadmiral Daniel Hagari.

"Izrael će raditi zajedno sa Egiptom i SAD i pojačati odbranu od pretnji sa područja Crvenog mora", poručio je Hagari.

Još jedan projektil  pao je na teritoriju Egipta, u odmaralište Nuveiba na Crvenom moru, a vlasti prikupljaju podatke o incidentu, saopštila su Rojtersu dva neimenovana egipatska zvaničnika.

Projektil je pao na pustinjski deo naselja i eksplodirao.

IDF: Ubijen komandant Palestinskog islamskog džihada

Izraelske odbrambene snage su potvrdile su da su noćas ubile komandanta Palestinskog islamskog džihada Ajsera Mohameda Al-Amera, tokom sukoba u izbegličkom kampu Dženin, objavili su izraelski mediji.

Izraelska vojska je takođe, saopštila da je tokom noći, u racijama širom Zapadne obale, privedeno 17 pripadnika terorističke grupe Hamas, kao i 19 drugih  Palestinaca.

Od početka rata u Pojasu Gaze 7. oktobra, uhapšeno je oko 1.030 Palestinaca na Zapadnoj obali, uključujući oko 670 osoba povezanih sa Hamasom, navodi vojska.

Palestinski mediji: Desetine civila poginulo u noćašnjim izraelskim udarima

Desetine palestinskih civila, uključujući decu, je poginulo, a mnogo više povređeno u noćašnjim izraelskim vazdušnim udarima na Pojas Gaze, javlja palestinska agencija Vafa.

Kako se navodi, izraelski avioni izveli su seriju vazdušnih napada na stambena naselja u Kan Junisu, u južnom pojasu Gaze, a u tim napadima poginulo je deset civila, uključujući jednog novinara, a više ljudi je povređeno.

Izraelski vazdušni napadi bili su usmereni i na džamiju u gradu Gaza, gde takođe ima žrtava, a  najmanje četiri civila su poginula u vazdušnom napadu na kuću u izbegličkom kampu Kan Junis, objavila je agencija.

Prema navodima agencije Vafa, od početka sukoba palestinske militantne grupe Hamas i Izraela 7. oktobra poginulo je više od 7.000 civila u Pojasu Gaze, uključujući oko 3.000 dece i 2.000 žena.

Pored toga, više od 18.500 ljudi je povređeno, a veruje se da je skoro 2.000 ljudi koji se vode kao nestali zarobljeno ispod ruševina širom Pojasa Gaze.

Hamas: Oslobodićemo taoce ali treba da ih pronađemo

Hamas treba da pronađe gde su sakriveni svi ljudi koje su kidnapovani tokom napada na južni Izrael 7. oktobra, rekao je član delegacije Hamasa u poseti Rusiji.

"Hamas je oduvek bio voljan da oslobodi civile, ali treba vremena da ih pronađe", rekao je zvaničnik Hamasa Abu Hamid za rusku agenciju Komersant.

On tvrdi da pripadnici različitih grupa drže taoce, i da je prekid vatre neophodan kako bi se Hamasu omogućilo da izvrši potragu, pronađe taoce i zatim ih oslobodi.

Izrael: Vlada namerava da dozvoli policiji da puca na Izraelce koji blokiraju puteve tokom rata

Izraelske vlasti planiraju da donesu zakon koji će dozvoliti policiji da puca na  izraelske građane koji blokiraju puteve tokom rata, objavio je "Tajms of Izrael", pozivajući se na državnu radio stanicu Kan.

"Vlada namerava da uvede nove mere koje će omogućiti policiji da koristi bojevu municiju protiv izraelskih građana koji blokiraju puteve ili ulaze u gradove tokom "rata na više frontova", navodi list.

Prema pisanju lista, ako zakon bude usvojen, policija će morati da dobije dozvolu od višeg oficira da otvori vatru.

Izraelski dron se srušio u Gazi

Mali izraelski izviđački dron srušio se u naselju Zeitun u Gazi, javili su danas palestinski mediji.

Bespilotna letelica, model "skajlark", bila je u izviđačkoj misiji kada je pala iz nepoznatih razloga, prenosi Tajms of Izrael.

Militantna palestinska grupa Hamas tvrdi da ima protivvazdušnu odbranu koja može da obara razne letelice.

Hiljade marinaca američkog ratnog vazduhoplovstva sleteli su u Izrael

Hiljade marinaca američkog ratnog vazduhoplovstva sleteli su u Izrael, a pored toga, Francuska će da pošalje nosač helikoptera Toner, sposoban da ponese desetine helikoptera i stotine vojnika marinaca, na područje Izraela.

Galant: Izrel sprema sledeću fazu u ratu protiv Hamasa

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je da se Izrael sprema za "sledeću fazu" u ratu protiv Hamasa.

"Manevrisanje će početi kada se steknu uslovi. Ovi uslovi su složeni jer je takva i kampanja. Trupe su spremne", rekao je Galant.

On je dodao da će izraelske snage i bezbednosne vlasti "učiniti sve što je potrebno" da vrate taoce koje su uzeli pripadnici Hamasa, prenosi Si-En-En.

Odgovarajući na pitanje da li je Katar legitimni posrednik u sukobu, Galant je rekao da je važan cilj.

"Kako ja to vidim, svaki kanal je mogući kanal. Cilj je važan", rekao je Galant.

EU pozvala na "pauze" u ratovanju

Lideri Evropske unije pozvali su iz Brisela na "pauze" u ratnim dejstvima Izraela i Hamasa i otvaranje humanitarnih koridora, kako bi hitno potrebna pomoć bila dopremljena u Pojas Gaze

Oni su izrazili "najozbiljniju zabrinutost" zbog pogoršanja humanitarne situacije u toj palestinskoj enklavi.

Lideri EU su pozvali na "kontinuiran, brz, bezbedan i neometaan
humanitarni pristup" i pomoć kako bi pomoć došla do onih kojima je potrebna "kroz sve neophodne mere uključujući humanitarne koridore i pauze za humanitarne potrebe."

Ponovili su osudu napada Hamasa "na najoštriji mogući način" i istakli pravo Izraela da se brani "u skladu sa međunarodnim pravom i međunarodnim humanitarnim pravom", prenosi Rojters.

Oni su ponovili i poziv Hamasu da odmah oslobodi sve taoce "bez ikakvih preduslova".

"Evropska unija će blisko sarađivati sa partnerima u regionu da zaštiti civile, pruži pomoć i olakša pristup hrani, vodi, medicinskoj nezi, gorivu i skloništima, kao i u staranju da takvu pomoć ne zloupotrebljavaju terorističke organizacije", piše u deklaraciji.

Hamas: Operacija "Potop Al-Aksa" mora da se nastavi

Operacija militantnog krila palestinskog pokreta Hamas "Potop Al-Aksa" mora biti nastavljena, izjavio je šef Politbiroa tog pokreta Ismail Hanije.

"Operacija Potop Al-Aksa mora da se nastavi zbog muslimana širom sveta, zarad slobodnih ljudi sveta, zarad snaga otpora, zarad budućnosti naših arapskih i islamskih zemalja", rekao je Hanije, saopštio je Hamas.

Hanije je istakao da će izraelski napadi u Gazi destabilizovati ceo region, kao i da niko ne može da predvidi kako će se stvari dalje odvijati, objavila je "Al Džazira".

Hanije je pozvao, kako je naveo, "savezničke, bratske nacije" da izvrše pritisak da se obustave napadi na Gazu i da se hitno otvore svi granični prelazi, uključujući i granični prelaz Rafa sa Egiptom, radi dostavljanja preko potrebne pomoči.
Prema oceni predstavnika Hamasa, terorizam predstavljaju oni koji podržavaju, kako je naveo, "izraelsku agresiju", kao i oni koji ćute o "masakrima" koje je Izrael počinio.

Izraelska raketa pogodila Egipat

Najmanje 6 osoba je povređeno kada je raketa ispaljena iz Izraela pala u blizini medicinske ustanove u egipatskom letovalištu Taba na Crvenom moru, u blizini izraelske granice, prenosi egipatska Al Kahera.

Televizija navodi da su svi povređeni otpušteni iz bolnice i dodaje da je u raketnom napadu pogođen medicinski objekat u Tabi i zgrada administracije bolnice.

Egipatsko letovalište Taba nalazi se na oko 220 kilometara od Pojasa Gaze.
Izraelska vojska je saopštila da je upoznata sa bezbednosnim incidentom sa druge strane granice sa Egiptom, prenosi "Tajms of Izrael".

Za sada nije poznato da li je projektil povezan sa sukobom u Gazi između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

Rojters navodi da niko nije preuzeo odgovornost za ovaj događaj i ocenjuje da eksplozija u Tabi predstavlja rizik sa kojim se suočavaju Egipat i ostale zemlje u regionu kako se borbe intenziviraju između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

Taba, koja se nalazi na Sinajskom poluostrvu, popularno je turističko mesto, a nalazi se na oko tri sata vožnje od Šarm el-Šeika.

Izraelska vojska sinoć izvela još jedan kopneni napad na Pojas Gaze

Izraelska vojska je objavila da su sinoć njihove snage izvele još jedan kopneni napad u Pojasu Gaze, objavio je "Tajms of Izrael".

Kako se navodi u saopštenju, trupe 36. divizije IDF, koje se sastoje od pešadije, oklopnih vozila i inženjera, ušle su u pojas Gaze i gađale mete Hamasa.