Svet

Lideri EU nisu tražili prekid vatre u Gazi, šalju još 50 miliona evra pomoći

Tokom samita u Briselu lideri EU nisu pozvali na prekid vatre između Izraela i Hamasa, ali su tražili humanitarne pauze i otvaranje koridora u Pojasu Gaze
Lideri EU nisu tražili prekid vatre u Gazi, šalju još 50 miliona evra pomoćiwww.globallookpress.com © Saeed Jaras

Evropska unija će izdvojiti još 50 miliona evra za humanitarnu pomoć stanovnicima Pojasa Gaze, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Posle prvog dana samita EU u Briselu, Fon der Lajenova je saopštila novinarima da će sa agencijama Ujedinjenih nacija biti potpisan ugovor vredan 40 miliona evra. Od toga, deset miliona evra biće izdvojeno za finansiranje isporuke pomoći preko Egipta.

Fon der Lajenova je dodala da je Evropska unija od početka sukoba već izdvojila 75 miliona evra u te svrhe, prenosi TASS.

Tokom samita u Briselu lideri EU nisu pozvali na prekid vatre između Izraela i Hamasa, ali su zatražili "humanitarne pauze" i otvaranje humanitarnih koridora u Pojasu Gaze, navodi se u saopštenju.

Prema nekoliko diplomatskih izvora, jedan broj članica EU insistirao je na prekidu vatre, ali na samitu nije bilo moguće postići dogovor o tome.

Situacija na Bliskom istoku je eskalirala nakon napada Hamasa iz Pojasa Gaze na Izrael. Hamas je saopštio da je ovaj napad odgovor na akcije izraelskih vlasti u području džamije Al Aksa na Brdu, na Brdu hrama u Jerusalimu.

Izrael je posle napada Hamasa započeo napade na Pojas Gaze i na određena područja Libana i Sirije.

image