Svet

Novo oružje Ukrajinaca - kišobran (VIDEO)

Prva žrtva besnih Ukrajinaca bio je holandski političar Tijeri Bode
Novo oružje Ukrajinaca - kišobran (VIDEO)www.globallookpress.com © Patrick van Katwijk

Sukob u Ukrajini preliva se i u ostatak Evrope, a u borbu za "ukrajinsku stvar" premijerno je uključeno i novo oružje – ni manje ni više nego kišobran. Prva meta kišobranima naoružanih Ukrajinaca postao je lider holandske desničarske stranke Forum za demokratiju Tijeri Bode koji je sinoć napadnut u Belgiji, u trenutku kada je dolazio na Univerzitet u Gentu da održi predavanje.

Video objavljen na društvenim mrežama pokazuje kako je Ukrajinac skupljenim ambrelom Bodea udario u lice, a i on se kasnije požalio da ima "značajnu izbočinu na glavi".

Napadač je udarajući političara poznatog po tome što se protivi naoružavanju Kijeva, uzvikivao "antifašističke parole" i psovao Vladimira Putina na ruskom jeziku.

Ranije tokom dana održan je i protest na gradskom trgu pre Bodeovog predavanja gde se oko 20 ljudi umotalo u ukrajinske zastave u znak protesta zbog njegovog dolaska.

Bode je poslednjih godina u sedištu brojnih kontroverzi, a najnovija je što je Zapad smatra krivcem za rusko-ukrajinski sukob i Putina naziva herojem.

Video je na društvenim mrežama podelio Filip Djuinter, belgijski desničarski političar, koji je rekao da je incident "sramota za bezbednosne službe" Holandije. 

Odlazeći holandski premijer Mark Rute naveo je da je ono što se Bodeu dogodilo potpuno neprihvatljivo.

"Protiv ideja političara sa kojima se ne slažete borite se rečima i nikada, nikada, nasiljem", naveo je on.

image