Svet

"Hil": Sukobi u Ukrajini, Izraelu testiraju američku industriju oružja

Zalihe iscrpljene, a proizvodni pogoni nisu na nivou
"Hil": Sukobi u Ukrajini, Izraelu testiraju američku industriju oružjaGetty © Ed Ram / Stringer

Za razliku od Bajdenove administracije koja je uverena da može da nastavi da podržava Ukrajinu i Izrael i istovremeno garantuje bezbednost SAD, stručnjaci nisu tako sigurni.

"Svaka vrsta opšte izjave poput 'mi možemo ovo' je previše pojednostavljena", rekao je Majkl O’Henlon, viši saradnik specijalizovan za spoljnu politiku u Institutu Brukings. "Ne mislim da Pentagon ili administracija nisu u pravu, ali kada to predstave kao da je sigurna stvar, onda je to apsolutno netačno".

Sjedinjene Države poslale su Ukrajini i Izraelu vojnu pomoć vrednu milijarde dolara, a velika potražnja otkrila je ograničenja sa kojima se SAD suočavaju u obnavljanju svojih zaliha i probleme koje proizvođači imaju da zadovolje zahteve tržišta. Na primer, navodi "Hil", Vašington je umesto Kijevu, Izraelu poslao desetine hiljada komada 155mm artiljerijskih granata, a očekuje se i da će Ukrajina ostati i bez bombi, projektila i druge artiljerijske municije.

"Realnost je da mi zaista nemamo snagu, municiju ili odbrambenu industrijsku bazu" da bismo pratili bezbednosne interese u Evropi, na Bliskom istoku i u Aziji, rekao je Metju Kronig, direktor Skovkroft centra pri Atlantskom savetu za strategiju i bezbednost. "To je problem."

Industrijska baza SAD je u opadanju od kraja Hladnog rata, kada su Sjedinjene Države gomilale municiju u iščekivanju bilo kakvog potencijalnog rata sa Sovjetskim Savezom. Nakon završetka Hladnog rata, Vašington je počeo da se više fokusira na efikasnost, a ne na kapacitet proizvodnje oružja, navodi portal.

Taj fokus je stavio Sjedinjene Države u nesigurnu poziciju u odbrani svojih bezbednosnih interesa, posebno kada se uzmu u obzir navodne pretnje Kine Tajvanu. "Ako ostanemo bez municije, Ukrajinci će ostati bez municije, a onda, ako ne daj Bože da Kina iskoristi situaciju, mislim da smo na lošem mestu", rekao je Kroning.

image