Svet

Vang Ji i razgovor sa američkim zvaničnicima: Bliski istok centralna tema

Visoki kineski zvaničnik ovih dana nalazi se u SAD, a poseta bi trebalo da se završi danas. Američka strana je ocenila da su pregovori bili konstruktivni, otvoreni i sadržajni, dok kineska strana dodaje da je glavna tema bio izraelsko-palestinski konflikt, uz poruku da je potrebno formirati palestinsku državu
Vang Ji i razgovor sa američkim zvaničnicima: Bliski istok centralna tema© Tanjug/AP Photo/Jose Luis Magana

Trenutno glavni zadatak je da se spreči izbijanje još veće humanitarne katastrofe na Bliskom istoku, istakao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entoni Blinkenom. 

Prema njegovim rečima, osnova za rešenje krize je realizacija plana o dve države dva naroda, ili, drugim rečima, formiranje palestinske države, koja je palestinskom narodu obećana pre više decenija. 

Velike države treba da se pridržavaju objektivne i pravedne pozicije. Kina je spremna da pripomogne da dođe do još većeg konsenzusa po pitanju palestinske države, kao i da razmotri davanje efikasnijih međunarodnih garancija, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, kako prenose "RIA Novosti".

Vang Ji je, takođe, razgovarao i sa Džejkom Salivanom, savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost. 

Bela kuća je, nakon sastanka, izdala saopštenje u kojem se navodi da su održani "otvoreni, konstruktivni i sadržajni pregovori o ključnim pitanjima bilateralnih odnosa SAD i Kine, konfliktu Izraela i Hamasa, vojnim dejstvima Rusije u Ukrajini", ali i o situaciji sa Tajvanom.

Kineski diplomata ovih dana se nalazi u SAD, na poziv Entoni Blinkena. Poseta je počela 26. oktobra, a završava se danas. 

image