Sijarto: Nećemo uvoditi ni podržati nove sankcije protiv Rusije, ako su protiv ruskog gasa i nafte

Sankcije, koje je Evropska unija, uvela protiv Moskve "jednostavno ne rade", kaže šef mađarske diplomatije i dodaje da sa njima ne bi trebalo nastaviti jer su proizrokovale više problema za EU, nego za Rusiju

Mađarska neće usvajati nove mere protiv Rusije, koje se kose sa našim nacionalnim interesima, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto za "RIA Novosti" i potvrdio čvrst stav Budimpešte da Mađarska neće odobriti novi, 12. po redu, paket sankcija protiv Moskve, ukoliko te mere budu usmerene protiv ruske naftne, nuklearne industrije i industrije gasa. 

"Crvena linija za nas se, očigledno, tiče energetike, gasa, nafte, nuklearne energije i bilo koji drugih aspekata, koji bi mogli da nanesu štetu našoj državnoj ekonomiji", pojasnio je Sijarto.

Osim toga, on je naglasio da Budimpešta u načelu ne smatra da bi trebalo nastaviti sa politikom sankcija protiv Rusije, jer ona "jednostavno ne radi" i više štete pravi Evropi nego Rusiji. 

"Sankcije mogu da udare po Rusiji i mogu da joj nanesu štetu, ali one definitivno nanose veliku štetu evropskoj ekonomiji, evropskim zemljama. KOji je smisao te politike ukoliko sankciona politika pravi više štete onima koji je uvode nego onima protiv kojih je usmerena", upitao je Sijarto. 

Mađarski ministar je istakao da one države i pojedinci, koji "su uradili nešto dobro za Mađarsku" nemaju razloga da budu na spisku za sankcije. On je podsetio na situaciju kada je Rusija "spasila živote Mađara tako što je omogućila kupovinu vakcina protiv kovida", kao i da "oni koji igraju važnu ulogu u energetskom snabdevanju" nemaju razlog da budu pod sankcijama.

Iz ovih razloga Mađarska ima "veoma jasan stav" zbog čega nije dozvolila da se pod sankcijama EU nađu zamenik ruskog premijera Denis Manturov, ministar zdravlja Mihail Muraško.

Takođe, kako kaže, Mađari nisu dozvolili da se sankcioniše ministar sporta Rusije, jer "smatramo da sport ne treba mešati sa politikom".

Bez razmišljanja bismo prihvatili pregovore Moskve i Kijeva 

Sijarto se u razgovoru za ruske medije osvrnuo i na aktuelnu ukrajinsku krizu, rekavši da ukoliko Moskva i Kijev pristanu na pregovore, Mađarska će bez razmišljanja prihvatila da posluži kao teritorija na kojoj će se održati mirovni proces.