Svet

U Ukrajini nađena masovna grobnica Poljaka koje su ubili ukrajinski nacisti

Između 1943. i 1944, Organizacija ukrajinskih nacionalista (OUN) ubila je oko 100.000 Poljaka u oblastima Volinije i Istočne Galicije
U Ukrajini nađena masovna grobnica Poljaka koje su ubili ukrajinski nacistiwww.globallookpress.com © Jaap Arriens/ZUMAPRESS.com

Poljski i ukrajinski stručnjaci otkrili su masovnu grobnicu Poljaka koje su tokom Drugog svetskog rata ubili ukrajinski nacisti u selu Pužnjiki, na zapadu Ukrajine, objavili su zvaničnici u Varšavi.

Između 1943. i 1944, Organizacija ukrajinskih nacionalista (OUN) ubila je oko 100.000 Poljaka u oblastima Volinije i Istočne Galicije, koje su pre rata bile u sastavu poljske države, a danas su deo zapadne Ukrajine.

Stradanje Poljaka u rukama ukrajinskih nacista u poljskoj svesti je zapamćeno kao Volinjski masakr, a ti zločini i dalje bacaju senku na ukrajinsko-poljske odnose, navodi poljska agencija PAP.

"Pronađena je masovna grobnica u kojoj su 1945. godine sahranjeni ubijeni stanovnici mesta Pužnjiki", napisao je u petak Mihal Dvorčik, ministar u kabinetu premijera, dodajući da je od ukrajinskih vlasti već tražena dozvola za ekshumaciju.

Dvorčik je dodao da su, posle četiri meseca teške potrage za ostacima žrtava, "poljski i ukrajinski stručnjaci pronašli masovnu grobnicu u kojoj su 1945. godine sahranjeni stanovnici nekadašnjeg sela Pužnjiki, u Ternopoljskoj oblasti na zapadnu Ukrajine.

Ministar kulture Pjotr Glinski je takođe napisao na platformi X (Tviter) da je Poljska već zatražila od Ukrajine dozvolu za ekshumaciju kako bi žrtve bile dostojanstveno sahranjene.

Glinski je dodao da je "ovo prvi put za devet godina da su u Ukrajini pronađeni ostaci Poljaka koje su ubili ukrajinski nacionalisti".

Ukrajinske vlade dugo nisu bile voljne da dozvole poljskim timovima da traže posmrtne ostatke ubijenih Poljaka, navodi PAP.

"Neće biti konačnog poljsko-ukrajinskog pomirenja bez izvlačenja poslednjih ostataka žrtava masakra u Voliniji", napisao je premijer Mateuš Moravjecki na Fejsbuku u petak.

"Moramo da zatvorimo ovu bolnu ranu u istoriji dva naroda", nastavio je Moravjecki i dodao da su pouzdan istraživački rad stručnjaka i istoričara, kao i potraga za ostacima žrtava i njihova ekshumacija jedini put koji vodi ka tom cilju.

On se osvrnuo i na svoju posetu naselju Pužnjiki u julu, tokom koje je rekao da "istina o masakru u Voliniji mora biti naš most ka budućnosti, koja će biti izgrađena nad potokom mržnje."

Poljska će nastaviti da sprovodi istraživački rad jer "duguje hiljadama žrtava Volinije i njihovim porodicama", dodao je on.

image