Svet

Špijuni koje podržava CIA organizovali atentat na proruskog vođu ukrajinske opozicije?

Neimenovani izvori iz SBU nazvali su Olega Carjova "legitimnom metom" atentata
Špijuni koje podržava CIA organizovali atentat na proruskog vođu ukrajinske opozicije?www.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Atentat na lidera ukrajinske opozicije Olega Carjova organizovala je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU), izveštavaju Bi-Bi-Si i nekoliko ukrajinskih medija, pozivajući se na izvor iz te službe.

Neimenovani izvori iz SBU rekli su za britanski javni servis da je Carjov, kojeg opisuju kao "fanatika" ruskog sveta, "legitimna meta" za takve pokušaje atentata.

Ukrajinski mediji "Babel", "Ukrinform" i "Ukrajinska pravda" takođe su izvestili da SBU stoji iza napada na Carjova, takođe citirajući anonimnog zvaničnika agencije.

Carjov je napadnut u četvrtak uveče u zdravstvenoj ustanovi koju vodi u Jalti, na Krimu. Navodno je upucan dva puta i izgubio je mnogo krvi pre nego što je odveden u bolnicu, gde je i dalje u kritičnom stanju.

Ruske vlasti su pokrenule krivičnu istragu o napadu na Carjova, ali krivac još uvek nije imenovan.

Ovaj 53-godišnji bivši ukrajinski poslanik povukao se iz politike i nastanio se na ruskom poluostrvu pre nekoliko godina. Bio je poslanik sada zabranjene Partije regiona u ukrajinskoj Vrhovnoj radi od 2002. do 2014. Nakon puča na Majdanu u Kijevu koji su podržavale SAD, Carjov je podržao pobunu u Donjecku i Lugansku i na kraju postao predsednik parlamenta Novorusije – kako se unija dve donbaske republike nazivala u to vreme.

Bi-Bi-Sijev izvor u SBU rekao je da je Carjov "na listi izdajnika koji moraju da odgovaraju za svoje zločine", verovatno misleći na ozloglašenu ukrajinsku bazu podataka "Mirotvorac", inače poznatom kao kijevska "lista za odstrel", budući da je nekoliko istaknutih novinara i drugih javnih ličnosti koje se na sajtu navode kao "neprijatelji Ukrajine" tokom godina ubijeno.

Stranica na "Mirotvorcu" o Carjovu je ažurirana kako bi se za pokušaj ubistva u četvrtak okrivile "ruske službe bezbednosti". Sajt je izneo istu tvrdnju o ubistvima novinarke Darije Dugine i blogera Vladlena Tatarskog, za koje su američki obaveštajci kasnije rekli da su delo ukrajinske obaveštajne službe.

Valentin Nalivajčenko, bivši šef SBU, priznao je postojanje tajne jedinice SBU za atentate prošlog meseca u intervjuu za "Ekonomist". "Vašington post" je prošle sedmice objavio poduži članak o podršci CIA ukrajinskoj službi, priznajući da su SAD uložile "desetine miliona" dolara u SBU i njen vojni pandan GUR, ali je insistirao da to nema nikakve veze sa "desetinama atentata" koje su kijevski špijuni preduzeli.

image