Svet

Požar u rudniku u Kazahstanu: Najmanje 32 osobe poginule

U pitanju je druga teška nesreća u periodu od samo nekoliko meseci
Požar u rudniku u Kazahstanu: Najmanje 32 osobe poginule© Tanjug/AP Photo

Najmanje 32 rudara poginulo je u požaru koji se dogodio u rudniku "Kostenko" u Kazahstanu, 18 ljudi je zatražilo medicinsku pomoć, a još 14 od 252 osobe koje su u trenutku nesreće radile u rudniku i dalje se vode kao nestale.

Požar je izbio u blizini grada Karaganda, industrijskog regiona u centralnom Kazahstanu.

Ovo je druga nesreća u poslednjih nekoliko meseci, nakon što je pet rudara poginulo u avgustu, pa je zato kazahstanski predsednik Kasim Žomart Tokajev naredio svom kabinetu da prekine saradnju sa globalnim čeličnim gigantom "ArcelorMittal" koji je vlasnik rudnika.

I u novembru 2022. pet osoba je stradalo, a četiri su hospitalizovane nakon curenja metana u rudniku u istoj oblasti.

Kompanija "ArcelorMittal" sa sedištem u Luksemburgu redovno je na meti kritika zbog nepoštovanja bezbednosnih i ekoloških standarda, a predsednik Kazahstana i ranije je zapretio da će toj grupaciji zabraniti rad u toj zemlji.

Čelični gigant poseduje 15 rudnika u Kazahstanu, kao i čeličanu.

Povodom poslednje nesreće oglasio se i ruski predsednik Vladimir Putin. On je izjavio saučešće predsedniku Kazahstana i zamolio ga da porodicama nastradalih prenese njegovu podršku.

Saučešće Kazahstanu izjavio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Potresla me je vest o strašnoj nesreći u rudniku 'Kostenko', koja je odnela veliki broj života. Srbija deli bol sa građanima Kazahstana u ovoj tragediji. Izražavam duboko saučešće porodicama poginulih i predsedniku Tokajevu, a povređenima želim brz oporavak", napisao je Vučić na platformi "Iks".

image