Svet

Gruško: O Ukrajini u NATO može da razmišlja samo ludak

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije poručio da NATO ne može da živi bez neprijatelja
Gruško: O Ukrajini u NATO može da razmišlja samo ludak© Sean Gallup / Staff

Zamenik ministra inostranih poslova Aleksandar Gruško poručio je da širenje NATO ne doprinosi jačanju bezbednosti Alijanse, prenose RIA Novosti.

"O ulasku Ukrajine u NATO sada može da razmišlja samo ludak. Ovo je zasnovano na racionalnom ponašanju Zapada. Ali je ipak iracionalno", rekao je diplomata agenciji.

Gruško je podsetio da je i pre samita u Bukureštu 2008. godine, na kojem je odlučeno da bi Ukrajina i Gruzija mogle da postanu članice Alijanse, Rusija upozoravala na opasnost ovog koraka.

Prema njegovim rečima, "NATO zaboravlja princip da niko ne jača svoju bezbednost na račun drugih".

"Obavezali smo se da nećemo preduzimati bilo kakve korake koji bi mogli značajno da utiču na bezbednost jednih od drugih. Ako jedna strana kaže da to ne činimo, onda nema potrebe, treba da sednemo i dogovorimo se kako da obezbedimo bezbednost i za NATO i Rusiju, kako obezbediti bezbednost Ukrajine. To nije urađeno pod izgovorom da je, kažu, to želela sama Ukrajina, a NATO je samo odgovorio na zahtev suverene države i generalno to je deo principa da države same biraju načine da obezbede bezbednost", rekao je Gruško.

Diplomata je pojasnio da širenje Severnoatlantske alijanse ne doprinosi jačanju bezbednosti samog bloka.

"Uzgred, prijem Finske i Švedske pogoršava bezbednost NATO-a, jer se stvara linija dodira od više od 1.200 kilometara sa Rusijom, koju NATO proglašava glavnim neprijateljem i pretnjom samoj Alijansi", dodao je zamenik ministra spoljnih poslova.

U pozadini ruske specijalne operacije, Finska i Švedska su 18. maja predale generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu prijave za pridruživanje Alijansi. Turska je prva blokirala početak procesa razmatranja proširenja bloka zbog bezbednosnih i antiterorističkih pitanja, ali je 29. juna potpisala memorandum sa Stokholmom i Helsinkijom, koji uzima u obzir sve razloge za zabrinutost Ankare.

Nakon toga, Turska je povukla primedbe na ulazak novih zemalja u NATO. Istovremeno, predsednik Redžep Tajip Erdogan skrenuo je pažnju na to da brzina procesa pristupanja Alijansi zavisi od ispunjenja uslova Ankare.

Od 6. oktobra, 28 zemalja od 30, donelo je pozitivnu odluku o prijemu Švedske i Finske u NATO, sa izuzetkom Turske i Mađarske.

NATO ne može da živi bez neprijatelja

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova izjavio je da je NATO organizacija koja ne može da živi bez neprijatelja.

"NATO je organizacija koja ne može da živi bez neprijatelja. Danas, u potrazi za novim objektima, prelazi u nove regione, trenutno u Aziju, do granica Kine. Sada su Aziju proglasili zonom interesa Alijanse, a svoju odbrambenu zonu  već potisnuli do granica Kine", rekao je Gruško.

Ranije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da su "Moskva i Peking ujedinjeni u održavanju uloge Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN), ali Zapad ima svoje planove za interakciju između azijsko-pacifičkih država".

image