"Telekom": Medijskim zakonima učinjeni ustupci Evropskoj komisiji

Vladimir Lučić tvrdi da je "Junajted grupa" pokušala da "Telekom" dovede u neravnopravan položaj

Medijskim zakonima usvojenim u Skupštini Srbije učinjeni su veliki ustupci zahtevima Evropske komisije i nezavisnih udruženja, tvrdi generalni direktor kompanije "Telekom Srbija" Vladimir Lučić, dodajući da se to odnosi i na pitanja projektnog sufinansiranja, način kako se formira REM i kako funkcioniše, kao i činjenicu da će samo javni servis imati zagarantovanu prvu poziciju.

"Jedino što je bilo bitno jeste pokušaj našeg direktnog konkurenta 'Junajted grupe' da nas dovedu u neravnopravan položaj na tržištu po kome oni mogu da nastave da imaju kablovske kanale, a mi ne, što bi bilo protivustavno", rekao je on gostujući na TV Prva.

Poslednjih desetak dana diskusije o ovim zakonima pokazalo je, kako tvrdi Lučić, da N1 i Nova S nisu nezavisni mediji, jer, kako je naveo, ne samo da su alat u rukama vlasnika za postizanje poslovnih ciljeva, već ih i određene političke strukture koriste za svoje ciljeve.

"Diskusija o dva medijska zakona se svela na diskusiju o tome da li bi 'Telekomu Srbija' trebalo zabraniti da ima medije", rekao je on.

Biznis deo i politički i lobistički deo, kako on ocenjuje okupili su se s dva cilja; Prvi je da se zaustavi "Telekom", a drugi je pokušaj obračuna sa predsednikom države.

"Telekomunikaciona bitka je prešla u političku bitku i fascinantno je koliko su se euforično neki, ne samo političari nego i predstavnici raznih udruženja, gostujući na njihovim televizijama zalagali da mi ne treba da budemo vlasnici medija, zanemarujući da sve privatne kablovske kompanije mogu da ih imaju i da bi tim donošenjem zakona Telekom Srbija došao u neravnopravan položaj na tržištu", rekao je Lučić.