Svet

Amerika ostala tragično usamljena u glasanju u UN protiv rezolucije o Gazi

Rezolucija o humanitarnom primirju koju je podneo Jordan usvojena je sa 120 glasova za i 14 protiv, što je neverovatan ishod jer je pokazao ograničenu podršku za jednu od svetskih super-sila, SAD, koje su bile protiv usvajanja
Amerika ostala tragično usamljena u glasanju u UN protiv rezolucije o Gazi© Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews

Sjedinjene Američke Države završile su žestoko izolovane nakon što je samo 12 zemalja podržalo Vašington i Izrael u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u njihovom protivljenju usvajanju rezolucije o humanitarnom primirju u Gazi, piše britanski "Gardijan".

Jedan sat nakon što je Izrael proširio svoju ofanzivu u Gazi, rezolucija koju je podneo Jordan usvojena je u UN U Njujorku sa 120 glasova za, 14 protiv i 45 suzdržanih.

Takav ishod bio je neverovatan jer je pokazao ograničenu podršku za jednu od svetskih super-sila, a čak su i Francuska, Španija i Velika Britanija odbile da se pridruže SAD u glasanju protiv rezolucije, konstatuje se u tekstu.

Podele unutar Evropske unije, vidljive poslednjih nedelja, takođe su ogoljene: blok 27 država glasao je na tri različita načina. Hrvatska i Mađarska su, na primer, bile protiv usvajanja, Španija i Francuska za, ali su većinom bili suzdržani. Među suzdržanima je bila i Srbija.

Šest glasova koje su za svoju stranu pridobile SAD došli su sa Pacifičkih ostrva: Fidži, Tonga, Maršalska ostrva, Mikronezija, Nauru i Papua Nova Gvineja. 

U danima koji su prethodili glasanju, u nastojanju da obezbedi maksimalnu podršku Jordan je prilagodio svoju početnu rezoluciju i odustao od poziva na prekid vatre u korist održivog humanitarnog primirja. Takođe, dodato je da oslobađanje zarobljenika mora biti bezuslovno.

Ali Kanada, uz podršku SAD, rekla je da ova prilagođavanja nisu dovoljna pošto se u predlogu nije pominjao Hamas, već se umesto toga osuđuju "svi napadi i nasilje protiv palestinskih i izraelskih građana, uključujući sve akte terora i neselektivne napade". Takođe, taoci koje drži Hamas nisu opisani kao takvi, već se umesto toga navodi da su ilegalno držani kao zarobljenici.

Američka ambasadorka u UN Linda Tomas Grinfild rekla je da je odbijanjem da se imenuje Hamas, predlog rezolucije osnažio ovu, kako ju je nazvala, militantnu organizaciju.

Kada je na glasanje stavljen kanadski amandman kojim se imenuje Hamas, a zarobljenici opisuju kao taoci, Kanada i SAD su pobedile sa 88 prema 55 glasova. Svih 27 država EU i Velika Britanija podržale su amandman. Ali za glasanje u Generalnoj skupštini, za razliku od manjeg Saveta bezbednosti UN, potrebna je dvotrećinska većina, pa da kanadski amandman nije prošao.

To je ostavilo izaslanike UN pred izborom: podržati poziv Jordana na humanitarno primirje, bez pominjanja Hamasa, ili se uzdržati ili glasati protiv. Osam zemalja EU na čelu sa Francuskom podržalo je rezoluciju. Među velikim silama koje su bile suzdržane bile su Australija, Indija i Velika Britanija.

Američki savez koji je glasao protiv rezolucije predstavlja samo sedam odsto mesta u Generalnoj skupštini, piše "Gardijan".

Jordan je bio oduševljen ishodom, a ministar spoljnih poslova ove zemlje Ajman Safadi je rekao da ona predstavlja "jasan stav protiv izraelskog rata, protiv ubijanja Palestinaca, protiv ratnih zločina, na strani međunarodnog prava".

Podseća se da je rezolucija neobavezujuća i više oslika svetsko mišljenje. Savet bezbednosti, koji može da donese obavezujuće rezolucije, nije bio u stanju da usvoji predlog o krizi u Gazi a da ni Rusija ni SAD ne stave veto.

image