Ima ko hoće: Holandski premijer zainteresovan da dođe na čelo NATO-a

Pojedine članice NATO nagovestile su da su zainteresovane da po prvi put žena dođe na čelo organizacije, ali nijedan kandidat se nije izdvojio

Odlazeći premijer Holandije Mark Rute izjavio je da je zainteresovan da nasledi Jensa Stoltenberga na mestu generalnog sekretara NATO-a, iako napominje da misli da ima male šanse da bude izabran.

"Takva funkcija bi bila interesantna, pružila bi šansu da se doprinese u narednim godinama na međunarodnoj sceni u periodu dramatičnih svetskih promena", rekao je Rute u intervjuu za radio stanicu "Den Hag FM", a prenosi Rojters.

On je dodao da je, ipak, skeptičan da će biti izabran za tu funkciju.

"Postoji velika šansa, imajući u vidu političku podršku, da će posao dobiti žena iz Evrope, što bi takođe bilo veoma dobro", istakao je Rute.

Rute, koji je iznenada objavio da se povlači sa političke scene u Holandiji u julu, istakao je da ne zna da li ga smatraju za najozbiljnijeg kandidata za mesto čelnika Severnoatlantske alijanse i da neće započeti ličnu kampanju.

Stoltenberg obavlja funkciju generalnog sekretara od 2014. godine i trebalo bi da završi svoj mandat u oktobru sledeće godine. Njemu je mandat produžen po četvrti put u julu, ali pre nego što je to odlučeno, diplomate su govorile da Rute ima velike šanse da ga nasledi. Holanđanin je, međutim, insistirao da nije zainteresovan u tom trenutku. 

Pojedine članice NATO nagovestile su da su zainteresovane da po prvi put žena dođe na čelo organizacije, ali nijedan kandidat se nije izdvojio.