Svet

Raisi: Teheran neće slušati upozorenja Vašingtona, Izrael prešao crvene linije

SAD pružaju široku vojnu podršku Izraelu, što čini pozive na nemešanje praznim i besmislenim, ocenio je iranski predsednik
Raisi: Teheran neće slušati upozorenja Vašingtona, Izrael prešao crvene linije© Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Iran neće slediti američka upozorenja o nemešanju u palestinsko-izraelski sukob, izjavio je predsednik Islamske Republike Ebrahim Raisi, javlja agencija Fars.

"Vašington želi da Iran ne učini ništa po pitanju palestinskog sukoba sa Izraelom, dok istovremeno SAD pružaju široku podršku Izraelu, što na kraju njihove pozive čini praznim i besmislenim", rekao je on.

Ranije u subotu, iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolajan upozorio je na otvaranje novih frontova protiv Sjedinjenih Država ako nastave da pomažu Izraelu, prenose "RIA Novosti".

Izrael prešao "crvene linije"

Pres služba iranskog predsednika je u saopštenju objavljenom na Iksu (nekadašnji Tviter) navela da je Izrael prešao "crvene linije".

"Zločini cionističkog režima prešli su crvene linije, što bi moglo primorati sve da preduzmu akciju. Vašington traži od nas da ne činimo ništa, ali oni nastavljaju da pružaju široku podršku Izraelu. Sjedinjene Države su poslale poruku 'Osovini otpora', ali su dobile jasan odgovor na bojnom bolju", navodi se u saopštenju.

Iran "Osovinom otpora" naziva mreža savezničkih grupa i država širom Bliskog istoka.

Podsećamo, iranska agencija Tasnim javila je juče da je pet hiljada američkih vojnika učestvovalo u kopnenoj operaciji koju je Izrael započeo u petak u Pojasu Gaze,

Tasnim navodi, pozivajući se na druge obaveštene izvore, da je izraelska vojska pokrenula kopnenu operaciju u kojoj su učestvovale njene tri divizije, ali i nekoliko brigada američke vojske.

Prema informacijama iranske agencije, izraelska vojska sada pokušava da podeli Pojas Gaze na dve ili tri zone, a da zatim pređe u sledeću fazu, računajući da će na ovaj način prekinuti veze palestinskih snaga.

image