Svet

Slovačka češlja odbrambene ugovore sa SAD: Nećemo više da plaćamo greške svojih lidera

Novoizabrani ministar odbrane izjavio je da Slovačka ceni saradnju sa svojim "zapadnim partnerima", ali da novoizabrano rukovodstvo neće ići stopama prethodne vlade
Slovačka češlja odbrambene ugovore sa SAD: Nećemo više da plaćamo greške svojih liderawww.globallookpress.com © IMAGO/M. Popow

Slovačka će revidirati Sporazum o saradnji u oblasti odbrane (DCA) sa SAD kako bi bio "od obostrane koristi" i stoga će zaustaviti isporuke oružja Ukrajini, najavio je novoimenovani ministar odbrane Robert Kalinak.

"Kada stvari ne funkcionišu, morate da ih popravite", napisao je Kalinak na Fejsbuku nakon sastanka sa američkim ambasadorom Gautamom Ranom, kada se "razgovaralo o međusobnim interesima i aktuelnim bezbednosnim izazovima".

"Spoljna i odbrambena politika Slovačke doživela je neuspeh za neuspehom i Slovaci više ne mogu da plaćaju za greške svog lidera", objasnio je on, dodavši da je sadašnji sporazum "loše formulisan" i obavezuje Slovačku da se odrekne "preko potrebne vojne opreme i municije".

Kalinak je istakao da Slovačka ceni saradnju sa svojim "zapadnim partnerima", ali da novoizabrano rukovodstvo neće ići stopama prethodne "servilne vlade" i da će delovati u interesu sopstvenog naroda.

"Ambasadoru SAD smo na sastanku preneli stav proslovačke vlade – nećemo slati nove pošiljke iz naših skladišta municije u Ukrajinu, a sporazum o odbrani će morati da bude modifikovan", rekao je ministar odbrane.

Slovačka je zvanično suspendovala bilo kakvu vojnu pomoć Ukrajini nakon što je slovačka Socijaldemokratska partija pobedila na parlamentarnim izborima u septembru. Premijer Robert Fico obećao je da "u Ukrajinu neće biti poslat nijedan metak".

Fico je u petak ponovo doveo u pitanje finansiranje Kijeva bez presedana od strane EU, odbacivši predloženu novu tranšu od 50 milijardi evra i rekavši da će Slovačka pristati na povećanje doprinosa EU samo ako joj obeća da sredstva neće biti "proneverena" od strane Kijeva.

image