Pogođen okrug bolnice u kojoj je 12.000 ljudi; Bajden pozvao Netanijahua da zaštiti civile

Broj mrtvih u izraelskim udarima na Pojas Gaze od 7. oktobra premašio je 8.000, od kojih je 3.342 dece, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja

Izraelska vojska pozvala je civile sa severa Pojasa Gaze da se privremeno presele na jug, jer počinje "sledeću fazu" i "širi svoje operacije".

Broj poginulih u izraelskim napadima na Pojas Gaze premašio je 8.000, od kako su počeli sukobi 7. oktobra, saopštilo je ministarstvo zdravlja koje vodi palestinska militantna grupa Hamas.

Do sada je poginulo 8.005 osoba, od kojih je 3.342 dece, prenosi izraelski Harec.

U napadu Hamasa na Izrael poginulo je 1.400 Izraelaca, a više od 200 ljudi odvedeno je kao taoci u Pojas Gaze.

Iran neće slediti američka upozorenja o nemešanju u palestinsko-izraelski sukob, izjavio je predsednik Islamske Republike Ebrahim Raisi i dodao da je moguće i drugih igrača u sukob.

"Vašington želi da Iran ne učini ništa po pitanju palestinskog sukoba sa Izraelom, dok istovremeno SAD pružaju široku podršku Izraelu, što na kraju njihove pozive čini praznim i besmislenim", rekao je on.

Sve najnovije vesti iz Pojasa Gaze mogli ste da pratite uživo iz minuta u minut u blogu RT Balkan.

29. okt 2023 • 21:14

Bajden i El Sisi za ubrzanje i povećanje pomoći za Pojas Gaze

Američki predsednik Džozef Bajden i njegov egipatski kolega Abdel Fatah el Sisi obavezali su se u telefonskom razgovoru na značajno ubrzanje i povećanje pomoći koja stiže u Pojas Gaze počev od danas, a zatim kontinuirano, saopštila je Bela kuća.

Bajden je zahvalio Sisiju na vodećoj ulozi Egipta u naporima da se olakša isporuka humanitarne pomoći civilnom stanovništvu Pojasa Gaze.

Oni su takođe razgovarali o važnosti zaštite života civila, poštovanju međunarodnog humanitarnog prava i potrebi da se obezbedi da Palestinci u Gazi ne budu raseljeni u Egipat ili bilo koju drugu zemlju.

Bajden je obavestio Sisija o naporima SAD da obezbede da regionalni akteri ne prošire sukob u Gazi, kao i o kontinuiranim naporima da se obezbedi oslobađanje talaca.

Dvojica predsednika su potvrdila posvećenost zajedničkom radu na postavljanju uslova za trajni i održivi mir na Bliskom istoku, uključujući uspostavljanje palestinske države, dodaje se u saopštenju Bele kuće.

"Sejv d čildren": Za tri nedelje u Gazi ubijeno više dece nego za četiri godine u svim ratnim zonama

Broj dece ubijene u Gazi u poslednje tri nedelje premašio je ukupan broj najmlađih ubijenih u ratnim zonama od 2019. godine, saopštila je organizacija "Spasimo decu" (Sejv d čildren).

Međunarodna humanitarna organizacija pozvala je na prekid vatre nakon prijavljenih više od 3.200 stradale dece u Gazi pošto je izraelska vojska počela svoje proširene vojne operacije poslednjih nedelja, prenosi "Gardijan".

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

IDF: Broj potvrđenih talaca koje drži Hamas popeo se na 239

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari izjavio je da je vojska do sada obavestila porodice 239 talaca da se njihovi najmiliji drže u Pojasu Gaze.

On kaže da broj nije konačan jer vojska istražuje nove informacije.

"Među taocima ima i stranih radnika, potrebno nam je vremena da dođemo do svačijih porodica", rekao je Hagari.

Broj ne uključuje četiri oslobođena taoca. Hagari je dodao da je broj nestalih osoba čija je sudbina trenutno nepoznata 40.

Ponovo razgovarali Netanijahu i Bajden: Zaštite civile, poručio američki predsednik

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu ponovo je večeras razgovarao telefonom sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom o najnovijim dešavanjima u ratu između Izraela i Hamasa.

Američki predsednik rekao je u telefonskom razgovoru premijeru Izraela da je potrebno da se hitno i značajno poveća priliv humanitarne pomoći za zadovoljenje potreba civila u Gazi, saopštila je Bela kuća, a prenosi Tanjug.

Bajden je ponovio da Izrael ima "sva prava i odgovornost da brani svoje građane od terorizma" i naglasio potrebu da to učini u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom koje daje prioritet zaštiti civila.

U razgovoru je bilo reči i o naporima da se lociraju i oslobode taoci koje drži Hamas.

"Osetite razliku": Medvedev uporedio proteste podrške Palestini i Ukrajini

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev uporedio je danas na Telegramu proteste podrške Ukrajini i Palestini.

"Osetite razliku - mitinzi za Palestinu i zemlju 404", napisao je on, aludirajući na Ukrajinu.

Poslednjih dana održan je veći broj protesta podrške Palestini širom islamskog sveta, ali i u mnogim evropskim državama.

Izraelski general-major: Rat bi mogao da traje mesecima, privreda mora da se otvori

Načelnik unutrašnjih snaga izraelske vojske general-major Rafi Majlo, upozorio je da bi rat koji je u toku u Pojasu Gaze mogao da potraje mesecima i da će privreda na kraju morati da se otvori, čak i tokom borbi.

"Ovaj rat će biti dug, trajaće nedeljama ili mesecima", rekao je Majlo na konferenciji za novinare u južnom gradu Aškelonu, a prenosi "Tajms of Izrael".

On kaže da komanda unutrašnjih snaga sprovodi svakodnevne procene kako bi odlučila da li se ograničenja mogu ukinuti.

"Pošto će to biti dug rat, dnevna rutina će se polako vraćati. Ekonomija mora da se otvori", naglašava vojni zvaničnik.

Reporteri bez granica: Ubistvo novinara Rojtersa bio je rezultat ciljanog napada Izraela

Reporteri bez granica (RSF) saopštili su da je ubistvo Rojtersovog novinara Isama Abdalaha u Libanu 13. oktobra rezultat ciljanog udara iz pravca izraelske granice.

"Prema balističkoj analizi koju je sproveo RSF, pucnji su dolazili istočno od mesta gde su stajali novinari iz pravca izraelske granice", saopštio je RSF.

Kako se dalje navodi u saopštenju, "dva udara na istom mestu u tako kratkom vremenskom periodu (nešto više od 30 sekundi), iz istog pravca, jasno ukazuju na precizno ciljanje".

Izraelska vojska saopštila je da nije bilo namere da se gađaju novinari i da ispituje incident od 13. oktobra, prenosi Rojters.

Abdolahijan i Al Saud razgovarali o situaciji u Gazi: Odmah zaustaviti napade na civile

Najnoviji razvoj događaja u zoni palestinsko-izraelskog sukoba bio je u fokusu telefonskog razgovora između iranskog i saudijskog ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahijana i Fejsala bin Farhana Al Sauda.

Strane su "naglasile neophodnost kolektivnih regionalnih i međunarodnih akcija kako bi se odmah zaustavili napadi na civile, obezbedila nesmetana isporuka humanitarne pomoći i suprotstavilo prisilnoj migraciji stanovnika Gaze", saopštilo je iransko Ministarstvo spoljnih poslova, a prenosi TASS.

Izraelski borbeni avioni gađali infrastrukturu Hezbolaha u južnom Libanu

Izraelska vojska je saopštila da su njeni borbeni avioni danas napali infrastrukturu Hezbolaha u južnom Libanu, odgovarajući na granatiranje severnog Izraela koje izvodi ta organizacija.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su navele da su izraelski avioni u napadu u oblasti Har Dova uništili oružje "koje je moglo da se upotrebi za dalje granatiranje", prenosi Si-En-En.

U saopštenju se dodaje da je, od tri ispaljena projektila iz te oblasti, izraelska vojska presrela dva, a da je treći pao na nenastanjeno područje.

Libanski Hezbolah je podržao Hamas i oštro osudio ofanzivu Izraela u Pojasu Gaze, ali do sada nije intervenisao u ime te propalestinske organizacije.

Grupa je eksplicitno povezala svoje napade na Izrael sa napadima IDF-a na libansku teritoriju, a borbe su za sada ograničene na ovaj pogranični region, navodi Si-En-En.

Međunarodni krivični sud: Istražujemo optužbe za ratne zločine u Izraelu i Palestini

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan posetio je ovog vikenda granični prelaz Rafa i rekao da MKS vodi "aktivne istrage u toku u vezi sa zločinima" koji su navodno počinjeni u Izraelu 7. oktobra, kao i u vezi sa Gazom i Zapadnom obalom.

"To je trenutak objektivnosti, trenutak tihog razmišljanja i to treba da bude trenutak u kojem međunarodna zajednica i međunarodna arhitektura izgrađena na ruševinama Drugog svetskog rata obezbeđuju da se (takve) grozote nikada više (ne ponove)", rekao je Kan.

"Nezavisno posmatramo situaciju u Palestini. Gledamo dešavanja u Izraelu... Potrebna nam je saradnja. Treba nam pomoć. Ali imaćemo odlučnost, izdržljivost i profesionalizam da se pobrinemo da odvojimo navode od činjenica", dodao je on.

Iranski šef diplomatije: Ne želimo eskalaciju sukoba

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan izjavio je da Islamska Republika ne želi eskalaciju sukoba na Bliskom istoku.

"Ne želimo da ovaj rat eskalira", rekao je ministar u intervjuu za Si-En-En.

On je takođe istakao da se napadi koje izvode različite grupe na Bliskom istoku na američke baze "potpuno netačno" povezuju s Iranom bez pružanja ikakvih dokaza.

Blinken i Kleverli razgovarali o Gazi: Sprečiti širenje sukoba

Američki državni sekretar Entoni Blinken i britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli razgovarali su telefonom o ratu u Gazi, saopšteno je iz američkog Stejt departmenta.

Blinken i Kleverli su tokom razgovora potvrdili "pravo Izraela na samoodbranu" i razgovarali o, kako je navedeno, angažmanu sa partnerima u regionu, kako bi se sprečilo širenje sukoba i obezbedilo oslobađanje talaca.

"Ponovljeno je da je potrebno da se osigura kontinuirana isporuka humanitarne pomoći civilima u Gazi", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Salivan odbio da kritikuje Izrael ali poručuje: Vodimo oštre razgovore iza kulisa

Sjedinjene Američke Države naglašavaju važnost zaštite života civila u Gazi tokom razgovora sa predstavnicima izraelske vlade na najvišem nivou, rekao je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, iako je više puta odbio da kaže da li Izrael vodi rat na pravi način.

Salivan je rekao da će američki predsednik Džozef Bajden razgovarati danas sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i da će ponoviti važnost "razlikovanja terorista od civila" tokom sprovođenja operacije.

Pročitajte više u posebnoj vesti ovde.

Izrael će dopustiti prolazak sto kamiona pomoći dnevno u Pojas Gaze

Izraelske vlasti su obećale da će dopustiti polazak sto kamiona pomoći dnevno u Pojas Gaze, piše američki list "Njujork tajms" pozivajući se na obavešteni izvor.

"Izrael se obavezao da će dopustiti sto kamiona pomoći dnevno u pojas Gaze preko graničnog prelaza sa Egiptom", prenosi taj list.

Napominje se da će pomoć uključivati i ograničenu količinu goriva, koju UN moraju da distribuiraju "ključnoj humanitarnoj infrastrukturi" u Pojasu Gaze, uključujući bolnice.

Ne sme da se dozvoli da gorivo padne u ruke boraca Hamasa, dodaje izvor.

Galant: Oslobađanje talaca jedan od ciljeva kopnene operacije

Izraelski ministar odbrane Joav Galan rekao je porodicama talaca koje je uzeo Hamas da bi predstojeća kopnena ofanziva na pojas Gaze takođe imala za cilj njihovo oslobađanje.

"Imam dva cilja: da vratim otete i pobedim u ratu", preneli su izraelski mediji njegove izjave sa sastanka održanom u vojnom štabu u Tel Avivu.

Norveški lekar: Nema dokaza da se bolnice u Gazi koriste kao "vojno-komandni centri"

Mads Gilbert, norveški lekar koji je radio u bolnicama u Gazi poslednjih nekoliko godina, kaže da nema dokaza da te objekte koriste naoružane grupe.

"Poznajem bolnicu 'Al Kuds' još od kada je izgrađena. Postoji novi medicinski blok u bolnici 'Al Šifa' pod međunarodnim nadzorom. Tokom svih ovih godina rada u ovim bolnicama, nikada nisam video nikakav znak vojnog ili političkog komandnog centra. A ako Izraelci ne mogu da pruže nikakav dokaz ili bilo kakav dokaz, kako na ovo možemo gledati kao na bilo šta drugo osim na laž, zastrašivanje i plašenje ljudi i izgovore za bombardovanje bolnica", rekao je on za "Al Džaziru".

"Ove bolnice su kamen temeljac blagostanja i zdravstvene zaštite za 2,2 miliona ljudi."

Palestinski Crveni polumesec: Evakuacija iz bolnice Al Kuds bila bi smrt za pacijente

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da nema mogućnosti da evakuiše bolnicu Al Kuds u Gazi za koju je Izrael ranije danas uputio upozorenje da se momentalno napusti.

"Imamo više od 400 pacijenata koji su u bolnici, mnogi od njih su na odeljenju intenzivne nege. Evakuisati ih znači ubiti ih. Zato odbijamo nalog za evakuaciju", navodi se u video obraćanju na društvenoj mreži Iks predstavnice organizacije.

Ona je pozvala međunarodnu zajednicu da odmah interveniše kako bi zaustavila humanitarnu katastrofu koja se odvija.

Palestinski Crveni polumesec je saopštio da ima 14.000 raseljenih civila, od kojih su većina deca i žene, koji sada borave u bolnici. Kako su dodali oni žive u strahu i uznemirenosti zbog pretnji izraelskih vlasti da će bombardovati bolnicu u kojoj su potražili utočište.

Gađan okrug bolnice u Pojasu Gaze u kojoj je smešteno 12.000 ljudi

Bolnica "El Kuds" u Pojasu Gaze, u koju se sklonilo oko 12 hiljada stanovnika, našla se pod vatrom, javila je televizija "El Hadat".

U saopštenju se dodaje da je gađana istočna i južna strana bolnice.

Humanitarna pomoć stiže, ali u nedovoljnim količinama

Palestinski "Crveni polumesec" saopštio je da je od egipatskih kolega preko prelaza Rafe primio 10 kamiona sa zalihama hrane i medicinskih potrepština.

Do sada je u Pojas Gaze stiglo ukupno 94 kamiona sa humanitarnom pomoći, dok slanje goriva još nije dozvoljeno.

Novinar Si-En-En-a navodi da je video kako je ukupno 40 kamiona iz Egipatske Nacionalne alijanse za civilni razvoj (NACDV) stiglo na egipatsku stranu prelaza između subote i nedelje - a većina čeka da prođe bezbednosne provere pre nego što uđu u Gazu.

Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRVA) upozorila je, međutim, da je to malo za rešavanje potreba stanovnika Gaze i da im je očajnički potrebna veća pomoć.

Jedan od vodećih izraelskih biznismena traži Netanijahuovu smenu

Jedan od vodećih izraelskih biznismena, direktor kompanije "Mobilaj" Amnon Šašua pozvao je na momentalnu smenu premijera Izraela Benjamina Netanijahua i njegove vlade.

Šašua je rekao da je Netanijahuova vlada kriva za "neuspehe i nesposobnost" otkako su Hamasovi naoružani napadači prešli iz Gaze na jugu Izraela 7. oktobra.

"Moramo da smanjimo gubitke i to brzo. Jedino rešenje za trenutnu situaciju u Izraelu je smena vlade, i to treba da se desi odmah", napisao je Šašua u tekstu za finansijski dnevnik "Kalkalist".

Više od 3.300 dece poginulo u Palestini, više od 1.000 ih je još pod ruševinama

Palestinsko Ministarstvo zdravlja danas je javilo da je prema poslednjim podacima poginulo više od 3.300 dece, dok se njih više od 1.000 još nalazi pod ruševinama. 

Ukupno od 7. oktobra u Pojasu Gaze poginulo je preko 8.000 ljudi.

Palestinski militanti izbili su iz tunela, sukobili se sa izraelskim trupama u severnoj Gazi

Došlo je do sukoba između izraelskih vojnika i palestinskih naoružanih napadača u severnom delu Pojasa Gaze, blizu Ereza.

Izraelski vojni radio javlja da je jedan broj palestinskih naoružanih napadača izašao iz tunela u pojasu Gaze, nekoliko stotina metara od izraelske granice, kada je došlo do okršaja sa izraelskim trupama, prenosi "Tajms of Izrael".

U izveštaju se navodi da su izraelske snage ubile više naoružanih ljudi.

U Poljskoj, Španiji, Grčkoj propalestinski protesti

U Madridu i Varšavi danas se održavaju propalestinski protesti. 

Mediji javljaju da su slične akcije organizovane i u Atini, u kojoj se okupilo više hiljada ljudi. Grci su prošli pored ambasade SAD i Izraela, a prilikom obraćanja okupljenima predstavnici sindikata osudili su NATO i EU, tvrdeći da oni snose odgovornost za masakr Palestinaca, prenose "RIA Novosti".

Iran: Vidimo pokušaje da nas uvuku u rat

Ministarstvo spoljnih poslova Irana poručuje da vidi da "danas mnogi ulažu napore kako bi uvukli Iran u konflikt na Bliskom istoku".

Zamenik ministra spoljnih poslova Irana dodao je da je to što se dešava u regionu velika tragedija i da Izrael narušava sve moguće zakone međunarodnog prava, prenose "RIA Novosti". 

Kao rešenje problema, Iran navodi "referendum na kojem će učestvovati svi narodi koji žive u tom regionu". 

Bela kuća: Izrael snosi odgovornost za civile u Gazi

Prema međunarodnom pravu, Izrael snosi odgovornost za zaštitu civila Gaze prilikom napada koje sprovodi iz vazduha i sa kopna, saopštili su danas iz Bele kuće.

Amerikanci, takođe, dodaju da svo oružje, koje je Izrael dobio od Vašingtona, mora biti iskorišćeno u skladu sa "zakonima rata", odnosno, radi zaštite civilnih života. 

Bela kuća dodaje i da palestinski Hamas onemogućava evakuaciju američkih i drugih stranih državljana iz Gaze u pravcu Egipta i navodi da je Egipat spreman da prihvati strance.

Sunak i Makron izrazili zabrinutost zbog problema u dopremanju pomoći za Gazu

Britanski premijer Riši Sunak i francuski predsednik Emanuel Makron izrazili su zabrinutost zbog problema sa dopremanjem pomoći u Gazu tokom telefonskog razgovora, navodi Dauning strit.

Sunakov portparol je rekao da su "lideri naglasili važnost dopremanja hitne humanitarne pomoći u Gazu. Dogovorili su se da će zajedno raditi na naporima kako bi se hrana, gorivo, voda i lekovi obezbedili onima kojima su potrebni, kao i kako bi se izvukli strani državljani"

Dodaje se i da su "oni su izrazili zajedničku zabrinutost zbog rizika od eskalacije u širem regionu, posebno na Zapadnoj obali".

"Tajms of Izrael": Izrael pustio vodu za Gazu

Izrael je otvorio drugu od tri vodovodne mreže koje snabdevaju Pojas Gaze, pa sada oko 28,5 miliona litara vode dnevno ide u palestinsku eklavu, tvrdi "Tajms of Izrael".

Snabdevanje sa 28,5 miliona litara dnevno je više od polovine od 49 miliona litara dnevno koliko je Izrael slao pre rata, navodi se.

Bombardovan centralni Izrael

Raketna baraža ispaljena na centralni Izrael, a sirene se oglašavaju u gradovima uključujući Tel Aviv, Hercliju i Raananu, Holon i Hod Hašaron. Trenutno nema izveštaja o povređenima ili šteti. "Tajms ov Izrael" izveštava da se čuju brojne eksplozije kao i da oko dva miliona ljudi beže ka skloništima.

Gutereš: Svedoci smo humanitarne katastrofe, prekid vatre neophodan

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je da se situacija u Pojasu Gaze ubrzano pogoršava i ponovo apelovao na prekid vatre kako bi se okončala "noćna mora" krvoprolića.

"Situacija u Gazi postaje sve očajnija iz sata u sat. Žao mi je što je Izrael, umesto kritično potrebne humanitarne pauze, uz podršku međunarodne zajednice, intenzivirao svoje vojne operacije", rekao je Gutereš tokom posete glavnom gradu Nepala Katmanduu, prenosi "Tajms od Izrael".

Broj ubijenih i povređenih civila Gutereš je ocenio kao "potpuno neprihvatljiv".

"Svet je svedok humanitarne katastrofe koja se dešava pred našim očima", ukazao je.

Izrael najavio napad na još jednu bolnicu u Gazi

Izrael je najavio još jedan napad na bolnicu Crvenog polumeseca u Pojasu Gaze, bolnicu Al Kuds.

Kako se navodi u zvaničnoj poruci bolnice na Fejsbuku, Izrael je uputio upozorenje da se momentalno evakuiše čitava bolnica.

U poruci na mrežama bolnica je saopštila da se od ovog jutra u njenoj neposrednoj blizini (50 metara) odvijaju napadi, prenosi Rojters.

Ranije tokom dana, portparol IDF-a nije isključio ni da bi moglo doći do napada na bolnicu Al Šifa, inače, najveću bolnicu u Gazi.

"U ovom ratu sve opcije su na stolu", rekao je on, prenosi Anadolu Ajansi.

Bivši šef spoljnoobaveštajne strukture Mosada: Rat se neće završiti kopnenom operacijom

Bivši šef spoljnoobaveštajne strukture Mosada Zoar Molti upozorio je za italijansku televiziju "Rai1" da oni koji smatraju da će se palestinsko-izraelski rat završiti kopnenom operacijom Izraela greše, jer, kako kaže, sukob će trajati znatno duže.

"Izvodimo vazdušne i kopnene napade, i to nije ni prva ni poslednja operacija u Gazi. To će biti jedan jako dugačak rat", izjavio je on, dodajući da Izrael nema vremenskih ograničenja do kada bi rat trebalo da traje, jer će se voditi time da bi borbe trebalo nastaviti sve dok ne budu bili sigurni da se "takav dan, kao što je to bio 7. oktobar, više neće ponoviti".

Osposobljene internet i telefonske veze u Gazi

Telefonska i internet komunikacija se postepeno vraćaju u Gazu, javilo je nekoliko palestinskih medija.

"Naši tehnički timovi marljivo rešavaju štetu na internoj mrežnoj infrastrukturi pod izazovnim uslovima. Neka Bog čuva sve vas i našu zemlju", saopštila je Paltel grupa, koja pruža komunikacione usluge u Gazi.

IDF: Noćas na sever Gaze prebačena nova grupa vojnika

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su tokom noći na sever Gaze ušle dodatne trupe izraelskih vojnika, koje su se tako priključile onima koji se već nalaze na terenu.

"Kopneni manevri se nastavljaju. Nastavljamo sa fazama rata u skladu sa planom", rekao je portparol IDF-a Danijel Hagari.

Sirene u Tel Avivu: Hamas najavio napad kao osvetu za smrt civila

"RIA Novosti" prenose da se u Tel Avivu čuju sirene nakon što palestinski Hamas objavio da planira napad na ovaj grad, kao osvetu za smrt velikog broja civila u Pojasu Gaze.

Iran preti: Izrael prešao crvene linije, svi su prisiljeni na akciju

Predsednik Irana Ebrahim Raisi istakao je da je Izrael prešao "crvene linije".

"Zločini cionističkog režima prešli su crvene linije, što bi moglo prisiliti sve da preduzmu akciju. Vašington traži od nas da ne činimo ništa, ali oni nastavljaju da pružaju široku podršku Izraelu. Sjedinjene Države su poslale poruku 'Osovini otpora', ali su dobile jasan odgovor na bojnom bolju", navodi se u saopštenju lidera Irana.

Opširnije pročitajte ovde.

Mask: Nema uključivanja terminala "Starlink" u Pojasu Gaze bez odobrenja SAD i Izraela

Nijedan od satelitskih komunikacionih terminala "Starlink" neće biti uključen kada se pokuša povezati iz Pojasa Gaze bez odobrenja vlada SAD i Izraela, rekao je američki biznismen Ilon Mask.

Mask je napomenuo da će preduzeti izuzetne mere kako bi potvrdio da terminali "Starlink" budu korišćeni isključivo za humanitarne svrhe.

U slučaju zahteva za uključivanje, "sprovešćemo bezbednosni pregled sa vladama SAD i Izraela pre nego što uključimo čak i jedan terminal", dodao je Mask.

Palestina bez stabilnih komunikacija, bez zaliha i goriva

Palestinska enklava je više od jednog dana bez stabilnih mobilnih komunikacija i interneta, a zvaničnici ministarstva zdravlja kažu da je najmanje 30 bolnica i zdravstvenih centara zatvoreno u Gazi. Ponestalo im je medicinskih zaliha i goriva.

Očekuje se da će se više bolnica potpuno zatvoriti u narednim satima i danima ako ne bude dozvoljeno snabdevanje u Gazi.

Ubistvo još tri Palestinca tokom noći u izraelskim racijama povećalo je broj mrtvih na okupiranoj Zapadnoj obali na 114, navodi palestinska novinska agencija VAFA.
Ukupno stradalo je više od 7.700 Palestinaca u izraelskim napadima na Gazu.

Hiljade ljudi provalilo u skladišta namirnica u Gazi

Hiljade ljudi provalilo je u nekoliko skladišta i distributivnih centara Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć i rad (UNRVA) u srednjim i južnim oblastima pojasa Gaze, uzimajući pšenično brašno i druge "osnovne artikle za preživljavanje", saopštila je organizacija.

"Ovo je zabrinjavajući znak da građanski poredak počinje da se ruši nakon tri nedelje rata i čvrste opsade Gaze. Ljudi su uplašeni, frustrirani i očajni. Tenzije i strah pogoršavaju prekidi telefonskih i internet komunikacionih linija. Osećaju da su sami, odsečeni od svojih porodica unutar Gaze i ostatka sveta", ukazuje Tomas Vajt, direktor za poslove UNRVA u Pojasu Gaze.

AP: Izrael izveo udare u blizini najveće bolnice u Gazi

Izraelski avioni izveli su rano jutros vazdušne napade u blizini najveće bolnice u Gazi, koja je puna pacijenata, a na tom mestu se nalazi i desetine hiljada Palestinaca koji traže sklonište, javlja AP.

Izrael je rekao da lideri militantnog Hamasa imaju komandni centar ispod bolnice, bez davanja mnogo dokaza, navela je američka novinska agencija.

Zakazana hitna sednica UN na zahtev UAE

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće sutra vanrednu, hitnu sednicu na zahtev Ujedinjenih Arapskih Emirata, javlja AP pozivajući se na predstavnika Abu Dabija u Savetu.

Nešto ranije, UAE su zatražili od SB UN da zaseda "što pre je moguće", nakon izraelskih proširenih kopnenih operacija u Pojasu Gaze i prekida telekomunikacionih mreža.

Emirati su zatražili od šefova UN za humanitarna pitanja, Martina Grifitsa i Filipa Lazarinija, da podnesu izveštaj.

"UAE su zatražile hitnu sednicu SB UN, da se održi što pre je moguće, nakon izraelske najave o proširenju kopnenih operacija u Gazi", navela je na mreži X (Tviter) portparolka misije Emirata u UN Šahad Matar.

Emirati su nestalna članica Saveta bezbednosti za 2022. i 2023. godinu.

Ministarstvo spoljnih poslova UAE osudilo je u subotu izraelske kopnene operacije u Pojasu Gaze i izrazile duboku zabrinutost "zbog izraelske vojne eskalacije", navodi se, između ostalog, na sajtu ministarstva spoljnih poslova Emirata.

Izrael žestoko napada Gazu

Izraelske kopnene snage saopštile su danas da su borbeni avioni pogodili oko 450 Hamasovih meta u Pojasu Gaze tokom prethodnog dana.

Opširnije pročitajte ovde.