Kina i SAD dogovaraju susret Si Đinpinga i Bajdena

Susret dvojice predsednika mogao bi biti održan u San Francisku, ali kineski šef diplomatije kaže da smatra da organizovanje susreta neće teći glatko

Kina i SAD su se dogovorile da će zajednički raditi na pripremi susreta dvojice lidera, američkog predsednika Džozefa Bajdena i kineskog Si Đinpinga, izjavio je ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji.

"Obe strane se nadaju da će se kinesko-američki odnosi što je moguće pre stabilizovati i da će težiti poboljšanju", poručio je kineski diplomata posle razgovora sa američkim zvaničnicima u SAD. 

Kineski ministar spoljnih poslova istakao je, međutim, da smatra da organizovanje susreta dvojice lidera neće teći glatko, odnosno, bez problema.

Sugerisao je da Amerikanci neće tako lako uspeti da relaksiraju trenutno zategnute odnose, ističući da Sijevo putovanje na samit u San Francisku gde je planirano da se susret dogodi - neće biti na "autopilotu".

On se, naime, nedavno sastao sa Bajdenom i njegovim glavnim saradnicima u Vašingtonu, dogovorivši se da zajedno rade na pripremi susreta na marginama samita foruma Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje.

Takav nalet bilateralnih diplomatskih angažmana poslednjih meseci, uglavnom na zahtev SAD, prema pisanju Rojtersa, imao je za cilj da spase veze dve države koje su se brzo pogoršavale od kako je Amerika oborila navodni kineski špijunski balon.

Prošlog meseca, najviša kineska bezbednosna agencija sugerisala je da je bilo kakav sastanak Sija i Bajdena u San Francisku uslovljen time da SAD "pokažu dovoljno iskrenosti".

Vang Ji je rekao da Kina i SAD moraju da se "vrate na Bali", misleći na poslednji sastanak Bajdena i Sija, na marginama samita Grupe 20 na indonežanskom ostrvu prošlog novembra, gde su razgovarali o Tajvanu, konkurenciji i komunikaciji.