Svet

"Bromansa" Makrona i Sunaka obradovala Francusku i Britaniju

Novopečeni prijatelj s druge strane Lamanša trebalo bi Englezima da pomogne i oko Bregzita, a svi se nadaju dobroj energetskoj saradnji i zajedničkom suzbijanju ilegalnih migracija preko kanala
"Bromansa" Makrona i Sunaka obradovala Francusku i Britaniju© Tanjug/Ludovic Marin, Pool via AP

"Udvaranje" je tek počelo, ali posle mnogo dugogodišnjih svađa, na Lamanšu bi konačno mogla da se rodi ljubav, piše "Politiko", dodajući da se visoki zvaničnici Francuske i Velike Britanije nadaju da će "veza" između Rišija Sunaka i Emanuela Makrona dovesti do nove "Entente Kordijale"(niz sporazuma potpisan 1904. godine između dve zemlje).

List duhovito primećuje da bi dvojicu lidera uparile i sve moderne "dejting" aplikacije. Jer obojica su uglađeni, bogati, omaleni investicioni bankari u ranim četrdesetim, skloni moći, pragmatizmu i politici desnog centra.

I najvažniji, prvi sastanak, prošao je dobro - bilateralni susret na marginama konferencije Ujedinjenih nacija COP27.

Makron je odmah Sunaka pozvao u Pariz, na konferenciju podrške Ukrajini, a Britanac na ovaj poziv tek treba da odgovori.

Ali, i pre Pariza dvojicu lidera čeka jedan zanimljiv sastanak: na prelepim plažama Balija, gde će biti održan samit G20.

Jasno je da se nakon dugog i burnog perioda posle Bregzita, obe vlade nadaju da će im Sunakov dolazak u Dauning strit broj 10 pružiti šansu za novi početak.

Visoki zvaničnik Ministarstva inostranih poslova Velike Britanije koji poznaje obojicu, takođe veruje da će njihova "bromansa" dobro funkcionisati.

"Nije iznenađujuće što će se složiti. Oni su dvojica najmlađih, najsvežijih lidera u Evropi i obojica smatraju da naše zemlje treba da rade zajedno s obzirom na situaciju u svetu. To su naši nacionalni interesi", rekao je britanski zvaničnik.

Žan-Pjer Žuje, bivši francuski ambasador u Velikoj Britaniji, veruje da će međusobnom razumevanju pomoći i to što je jedan ranije bio bankar, a drugi ministar finansija.

"Imali su slične puteve, vide tržišta na sličan način, a i zbog toga što je Makron sada mnogo više desno nego pre pet godina", rekao je Žuje.

Prijatelj ili neprijatelj?

Sunak je bio odlučan da po stupanju na dužnost podvuče liniju ispod neprijateljstava između Makrona i njegova dva prethodnika na mestu premijera Velike Britanije, Liz Trus i Borisa Džonsona.

Britanac je u prvom privatnom telefonskom razgovoru sa Makronom naglasio "važnost koju pridaje odnosima Ujedinjenog Kraljevstva sa Francuskom – susedom i saveznikom".

Neki veruju da je Sunak tada pogrešio napravivši klasičnu "dejting" grešku tako što je probao da previše ugodi sagovorniku, pa je u toj želji delovao i pomalo "očajno".

Ali i Pariz vidi priliku da iskoristi Sunakovu dobru volju i "resetuje" odnose.

"Pod Borisom Džonsonom, veza dve zemlje je dotakla dno jer on nije želeo da napreduje sa Francuzima ni u čemu", kaže poslanik Makronove Renesansne partije Aleksandar Holojd.

Dve strane imaju mnogo toga za diskusiju, počev od ilegalnih migracija preko Lamanša, preko energetske sigurnosti, pa sve do tekućeg sukoba oko primene sporazuma o Bregzitu.

Svetla budućnost

Zvaničnici sa obe strane se nadaju da bi dogovor o protokolu Severne Irske mogao biti postignut do proleća - i to bi bilo idealno za vreme obeležavanja 25 godina od "Sporazuma na Veliki petak", kada se očekuje da u Evropu doputuje i američki predsednik Džozef Bajden.

I poslanik francuskih Republikanaca Žan-Luj Tijerio uveren je da će Makron želeti da ojača veze sa Dauning stritom s obzirom na to da u odnosu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom ima poteškoće.

S druge strane, Sunaku će, zbog izazova u vezi sa Bregzitom dobro doći prijateljstvo sa Makronom koji je dobro kotiran u Evropskoj komisiji, pa je tako, kako veruje jedan diplomata, baš on imao ključnu ulogu u postavljalju Ursule fon der Lajen za predsednicu.

image