"Vašington post": SAD nagovorile Izrael da odustane od velike invazije, drži se manjih upada

Čak i izraelski predsednik nije napade nazvao "invazijom", već "novom fazom rata"

Odluka Izraela da u početku odustane od invazije na pojas Gaze i umesto toga izvrši ograničenije kopnene upade, u skladu je sa sugestijama koje je američki sekretar odbrane Lojd Ostin nedavno izneo svojim izraelskim kolegama, kažu američki zvaničnici sa kojima je razgovarao "Vašington post".

Zvaničnici Bajdenove administracije su, međutim, upozorili da je teško reći šta će Izrael na kraju uraditi, pošto pojačani vazdušni napadi i prošireni kopneni upadi u poslednja tri dana ukazuju na agresivniji stav.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u subotu uveče da su izraelske snage ušle u pojas Gaze u petak kako bi započele "drugu fazu rata", iako taj potez nije okarakterisao kao invaziju.

Vojni zvaničnici su ranije u subotu rekli da su se izraelske trupe potisnule u severni deo enklave i da su tamo ostale u subotu uveče.

Do sada su upadi izraelskih kopnenih snaga u Gazu manji i uže fokusirani od onoga što su izraelski vojni zvaničnici prvobitno opisali kao svoje planove Ostinu i drugim najvišim vojnim zvaničnicima SAD, tvrde sagovornici "Vašington posta".

Takvi planovi su, naime, uznemirili američke zvaničnike, koji su izrazili zabrinutost da izraelskim snagama nedostaju ostvarivi vojni ciljevi i da izraelska vojska još nije spremna da pokrene kopnenu invaziju.

U telefonskim razgovorima sa svojim izraelskim kolegom Joavom Galantom, Ostin je naglasio potrebu za pažljivim razmatranjem kako bi izraelske snage mogle da izvrše kopnenu invaziju na Gazu, gde Hamas održava zamršenu mrežu tunela ispod gusto naseljenih oblasti.

Izraelci su, kako list navodi, poboljšali i usavršili svoj plan nakon konsultacija sa Amerikancima, kažu izvori lista, iako zvaničnici Bajdenove administracije insistiraju da Sjedinjene Države nisu rekle Izraelu šta da radi.

Drugi faktori koji su takođe najverovatnije uticali na izraelsko ratno planiranje su, prema sagovornicima "Vašington posta", mogući uticaj na pregovore o taocima i činjenica da su izraelski politički i vojni lideri podeljeni oko toga kako, kada i čak da li da izvrši invaziju.

Sadašnji i bivši zvaničnici Pentagona, kao i bivši američki komandanti koji su vodili urbane vojne operacije, navode da se čini da Izrael sprovodi faznu operaciju, sa manjim izviđačkim jedinicama koje napreduju u Gazi da lociraju Hamasove borce, sukobe se s njima i identifikuju njihove ranjivosti.

"Kada se otkriju slabosti, šavovi i praznine, oni dovode glavne jurišne snage", objašnjava bivši visoki zvaničnik za bliskoistočnu politiku u Pentagonu i penzionisani oficir CIA Mik Malroj.

Penzionisani general vojske sa tri zvezdice Frederik B. Hodžs koji je služio u Iraku, rekao je da se čini da je ta taktika takođe način da izraelske snage "smanje ili ograniče žrtve, kao i kolateralnu štetu" na zgradama.