Svet

Znali a ćutali: Kako je Amerika propustila da spreči masakr u Mejnu?

Organima reda promakle su brojne crvene zastave, pa se tako desilo da je čovek koji je otvoreno pretio drugima, ipak bio u mogućnosti da lako nabavi oružje
Znali a ćutali: Kako je Amerika propustila da spreči masakr u Mejnu?© Tanjug/AP Photo/Chris O'Meara)

Američka policija mogla je da spreči krvoproliće u Mejnu, najgoru pucnjacu u istoriji države, samo da je obratila pažnju na ozbiljne crvene zastave koje su ukazivale da bi Robert Kard mogao da počini napad u kome je stradalo osamnaest osoba.

Policija širom Mejna je, naime, prošlog meseca upozorena na "prikrivene pretnje" rezerviste američke vojske, a Asošijeted pres navodi da je Kard pretio kako svojoj bazi, tako i kolegama vojnicima.

Uprkos tome, nakon pojačanih patrola baze i posete Kardovoj kući – što nije imalo nikakve rezultate – oni su samo "krenuli dalje".

"Pojačali smo patrole, to smo radili oko dve nedelje. Tip se nikada nije pojavio", rekao je šef policije u Saku Džek Klements.

Kard je, inače, dve nedelje bio smešten i u ustanovu za mentalno zdravlje nakon što je "čuo glasove i pretio da će pucati" u vojnoj bazi.

Uprkos tim ranijim pretnjama, FBI kaže da Kard nije bio na njihovom radaru. Rečeno je da FBI "nije imao niti je primio bilo kakve savete ili informacije u vezi sa Robertom Kardom".

Biro je dodao da njegovom sistemu trenutne provere prošlosti "nisu bile dostavljene informacije koje bi zabranile Kardu da legalno kupuje vatreno oružje".

Kardov slučaj je, prema pisanju AP, eklatantan primer propuštenih crvenih zastavica, sa mnogim otvorenim pitanjima o tome šta su vojska, policija, stručnjaci za mentalno zdravlje i rođaci mogli da urade da spreče masakr.

Jer i državna policija Njujorka, navodno, znala je za Kardove "pretnje drugim članovima njegove vojne jedinice", ukazuje AP. Upravo pripadnici državne policije odveli su Karda, inače narednika 1. klase, u bolnicu na dvonedeljnu procenu mentalnog zdravlja.

Nejasno je šta je policija države Njujork uradila u vezi sa Kardijevim pretnjama.

Vojni advokat Džonatan Krisp, naime, kaže da je procedura takva da kad vojnike nevoljno odvode u ustanove za mentalno zdravlje, to je događaj o kome se "izveštava" i koji pokreće zahtev za uzbunu.

Prorektor maršal zatim unosi incident u vojnu bazu podataka koja obaveštava FBI da osobu treba sprečiti da kupi oružje.

Džodi Madeira, profesor prava na Univerzitetu u Indijani, kaže i da policija u jednoj državi može upozoriti kolege u drugoj državi da je neko opasan, a vojska može da uradi isto sa lokalnom policijom.

image