Svet

Medvedev: Reptilski rusofobi sa Zapada pokušavaju da izbrišu rusku kulturu

Zamenik šefa ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev ukazao je na kulturu otkazivanja koja dolazi sa Zapada, a odnosi se na ruske pisce, kompozitore...
Medvedev: Reptilski rusofobi sa Zapada pokušavaju da izbrišu rusku kulturuwww.globallookpress.com © Zamir Usmanov

Rusofobi na Zapadu neprestano pokušavaju da izbrišu rusku kulturu iz istorije i aplaudiraju fašistima u parlamentu, objavio je je zamenik šefa ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev.

"Reptilski rusofobi na Zapadu neprestano pokušavaju da izbrišu Puškina, Dostojevskog, Tolstoja, Čajkovskog, Šostakoviča i druge ruske genije iz istorije", napisao je Medvedev na svojoj stranici na društvenoj mreži "VKontakt", ali pri tom "ne dozvoljavaju savremenim ruskim umetnicima da rade u Evropi".

"Sada evropski 'pozorišni gledaoci', dodao je Medvedev, "zajedno sa svojim 'prekookeanskim rediteljima', uz ovacije aplaudiraju starim fašistima u svojim parlamentima, ali ne i izvođačima iz naše zemlje", dodao je Medvedev.

98-godišnji Jaroslav Hunka je 22. septembra je pozvan u kanadski parlament u čast posete predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, pri čemu je bio pozdravljen burnim aplauzom. Tada je Entoni Rota, u to vreme predsednik kanadskog parlamenta, koji je u međuvremenu smenjen, prestavio Hunku kao heroja borbe protiv Rusa."

Hunka je u mladosti pozdravio nemačku invaziju na Sovjetski Savez: "S radošću smo dočekali nemačke vojnike", prisetio se Hunka u svojim dnevničkim beleškama. Hunka je 1941. u vojnicima Vermahta prepoznao "mistične nemačke vitezove", a nešto kasnije im se i priključio, postajući dobrovoljac u SS diviziji "Galicija".

Kasnije je Hunka svoju sramnu ulogu nacističkog kolaboranta u diviziji "Galicija" opisao kao "najsrećniji period u životu". SS divizija "Galicija" nije se samo borila protiv Crvene armije, već je poznata i po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.

Kanadski premijer Džastin Trudo kasnije se izvinio za "užasnu grešku" koja je počinjena kada su u parlamentu odali počast ukrajinskom SS vojniku.

image