Svet

Salivan odbio da kritikuje Izrael ali poručuje: Vodimo oštre razgovore iza kulisa

Izrael mora da pravi razliku između terorista i civila, istakao je američki savetnik za nacionalnu bezbednost i najavio novi razgovor Bajdena i Netanijahua
Salivan odbio da kritikuje Izrael ali poručuje: Vodimo oštre razgovore iza kulisa© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Sjedinjene Američke Države naglašavaju važnost zaštite života civila u Gazi tokom razgovora sa predstavnicima izraelske vlade na najvišem nivou, rekao je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, iako je više puta odbio da kaže da li Izrael vodi rat na pravi način.

U razgovoru sa Džejkom Taperom sa Si-En-Ena, Salivan je rekao da će američki predsednik Džozef Bajden razgovarati danas sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom – što će biti njihov prvi razgovor otkako je Izrael proširio svoju kopnenu invaziju – i da će ponoviti važnost "razlikovanja terorista od civila" tokom sprovođenja operacije.

Napad na Gazu doveo je do hiljada palestinskih civilnih žrtava i pogoršao humanitarnu krizu u toj enklavi. Pomoć sporo pristiže, a civili, uključujući stotine Amerikanaca, ne mogu da napuste Pojas Gaze, naglašava Si-En-En.

Salivan je rekao da je Izrael isključivo odgovoran za svoje vojne operacije.

"Oni su ti koji donose odluke, oni su ti koji sprovode operacije", rekao je on, odbijajući da otvoreno kritikuje bilo koji aspekt novih vojnih napora.

"Neću reagovati na svaki napad, na svaki njihov potez", dodao je američki zvaničnik.

Ipak, Salivan je ukazao da se iza kulisa vode oštri razgovori između visokih američkih i izraelskih zvaničnika — uključujući Bajdena i Netanijahua — o obimu i nameri izraelske operacije u Gazi.

"Imali smo brojne razgovore – od premijera i predsednika pa naniže, a svakako među vojnim vođama i njihovim kolegama – o izraelskim vojnim ciljevima i o koracima koje su preduzeli i nameravaju da preduzmu kao bi te ciljeve postigli", rekao je on.

"Postavljali smo im teška pitanja, ista teška pitanja koja bismo sebi postavili da želimo da izvedemo operaciju uklanjanja terorističke pretnje", nastavio je on.

"Pritisli smo ih na pitanjima kao što su ciljevi i usklađivanje sredstava sa ciljevima, kako o taktičkim tako i o strateškim pitanjima povezanim sa ovom operacijom", naglasio je američki zvaničnik.

Salivan je rekao da Hamas Izraelcima "otežava posao zato što koriste civile kao živi štit", ali je dodao da to ne umanjuje izraelsku odgovornost za poštovanjem međunarodnog prava.

On je optužio Hamas da ne dozvoljava američkim državljanima koji se nalaze u Pojasu Gaze da napuste tu enklavu i pređu u Egipat.

Salivan je takođe ponovio pozive koje je Bajden uputio izraelskim naseljenicima na Zapadnoj obali da prekinu nasilje protiv Palestinaca.

"Verujemo da premijer Netanijahu zaista ima odgovornost da obuzda ekstremne naseljenike na Zapadnoj obali, koji, kako je predsednik rekao pre nekoliko dana, dolivaju ulje na vatru", rekao je on i dodao da očekuju da izraelska vlada radi na tome.

image