Svet

Republikanci u Kongresu protiv spajanja vojne pomoći za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

Ono što želimo da uradimo jeste da počnemo sa Izraelom, a zatim da se bavimo pitanjima drugih pojedinačnih mera, kaže vodeći republikanski kongresmen Mekol
Republikanci u Kongresu protiv spajanja vojne pomoći za Ukrajinu, Izrael i Tajvan© Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Republikanci koji kontrolišu Predstavnički dom američkog Kongresa sledeće nedelje nameravaju da razdvoje razmatranje zahteva američkog predsednika Džozefa Bajdena za dodatnim sredstvima za vojnu podršku Izraelu od zahteva za Ukrajinu, Tajvan i druge oblasti, rekao je za "Foks njuz" predsednik komiteta za spoljnu politiku Predstavničkog doma republikanac Majkl Mekol.

Bela kuća je ranije objavila da Bajden od Kongresa traži 61,3 milijarde dolara pomoći Ukrajini i 14,3 milijarde dolara za Izrael.

Pre toga, on je tokom televizijskog obraćanja naciji pozvao Kongres da mu pruži priliku da nastavi neprekidne isporuke oružja Ukrajini.

Bajden je uputio hitan budžetski zahtev Kongresu za pomoć Ukrajini, Izraelu i drugim "kritičnim" američkim saveznicima.

"Ono što želimo da uradimo, a to je vođeno trenutnom potrebom, jeste da počnemo sa Izraelom, a zatim da se bavimo pitanjima drugih pojedinačnih mera", rekao je Mekol.

Republikanski kongresmen je dodao da će se Predstavnički dom pozabaviti ovim pitanjem tokom sledeće nedelje.

"Ali ne možemo zaboraviti ni druge protivnike", rekao je on, ukazujući na planove za dalje razmatranje sredstava za podršku Ukrajini, Tajvanu i za zaštitu američke granice.

Slične poruke je poslao i novi predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson.

"Donećemo samostalni zakon o finansiranju pomoći za Izrael", rekao je on u intervjuu za "Foks". "Sličnu meru podržavaju i naše republikanske kolege u Senatu. Smatramo da je to hitna potreba."

On je dodao da "postoji mnogo stvari koje se dešavaju širom sveta na koje moramo da se pozabavimo i mi ćemo ih rešiti, ali sada, ono što se dešava u Izraelu predstavlja prioritet. Moramo da odvojimo pitanje izraelske pomoći od ukrajinske."

image