Bajden i Si na G20: Najvažniji diplomatski događaj dve države u poslednjih nekoliko godina

Predsednik Amerike će jasno staviti do znanja da su "SAD spremne za oštro takmičenje sa Kinom, ali ne traže sukob, ne traže konfrontaciju", rekao je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan

Predsednik Amerike Džozef Bajden će pokušati da spreči dalje pogoršanje odnosa SAD i Kine na sastanku sa kineskim liderom Si Đinpingom na marginama samita G20, rekli su američki zvaničnici uoči dugo očekivane sednice.

Bajden i Si će razgovarati u ponedeljak uveče na Baliju u Indoneziji na prvom ličnom sastanku lidera najvećih svetskih ekonomija od izbijanja pandemije.

Bajden: SAD i Kina imaju vrlo malo nesporazuma

Kako prenosi "Blumberg", zbog velikih tenzija izazvanim sukobom u Ukrajini, ograničenjima koje je Amerika uvela na izvoz čipova u Kinu i statusa Tajvana, obe države su ublažile svoja očekivanja od predstojećeg sastanka.

"Imamo vrlo malo nesporazuma sa Kinom", rekao je Bajden novinarima u nedelju u Kambodži. "Moramo samo da shvatimo gde su crvene linije i šta su najvažnije stvari za svakog od nas u naredne dve godine."

Nakon kontroverzne posete predsedavajuće Predstavničkog doma američkog parlamenta (Kongresa) Nensi Pelosi Tajpeju ranije ove godine, Kina je prekinula saradnju sa SAD u brojnim važnim oblastima, od vojske do pitanja zaštite životne sredine i klimatskih promena.

Američki zvaničnici su sastanak SAD i Kine na marginama samita G20 označili kao prvi ozbiljan, lični američko-kineski diplomatski događaj u poslednjih nekoliko godina, pri čemu su dodali i da je predstojeći susret "proizvod nedelja ozbiljnih i marljivih napora sa obe strane", prenosi "Blumberg".

Predsednik Amerike će jasno staviti do znanja da su "Sjedinjene Države spremne za oštro takmičenje sa Kinom, ali ne traže sukob, ne traže konfrontaciju", rekao je u nedelju američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Očekuje se da će sastanak dva predsednika trajati najmanje nekoliko sati i da će biti u pratnji spoljnopolitičkih pomoćnika.

Kako piše "Blumberg", liderima će biti ponuđen simultani prevod preko slušalica, što će omogućiti brži razgovor, iako su Bajdenovi saradnici istakli da očekuju da će ton sastanka ostati poslovan. Očekuje se i da će ceo sastanak biti održan uz prisustvo kompletnog tima svake zemlje, odnosno da predsednici neće voditi privatne diskusije tokom planiranog događaja.

Razgovori se, podseća "Blumberg", odvijaju u trenutku u kom SAD i Evropa pripremaju uvođenje novih sankcija Rusiji.

Dok se SAD zalažu za ograničavanje cene ruske nafte, kako piše "Blumberg", "najvažniji preostali partner ruskog predsednika Vladimira Putina" Kina se tome protivi. 

Američki zvaničnici su potvrdili da je Bajden uoči sastanka sa predsednikom Kine zatražio pomoć od premijera Japana Fumio Kišide i predsednika Južne Koreje Jun Suk i objasnio im svoj pristup.  

SAD su rekle da će Bajden poručiti Siju da Kina ima izbor: ili da sarađuje sa Amerikom oko Severne Koreje, ili da se suoči sa povećanim prisustvom američke vojske u tom regionu.

Podsećamo, Grupa dvadeset, odnosno G20 je klub zemalja koji se sastaje da razgovara o planovima za globalnu ekonomiju.

Zemlje G20 čine 85 odsto svetske ekonomske proizvodnje i 75 odsto svetske trgovine.

Ove godine će rusku delegaciju predvoditi ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.