Svet

Nove američke sankcije Rusiji usmerene na vojne tehnologije

Cilj je da Moskvi uskratimo potrebnu opremu, kaže američka ministarka finansija
Nove američke sankcije Rusiji usmerene na vojne tehnologije© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Američka ministarka finansija Dženet Jelen najavila je da će Sjedinjene Američke Države uvesti nove sankcije međunarodnoj mreži pojedinaca i kompanija, koji nabavljaju vojne tehnologije korišćene u borbama u Ukrajini.

Na marginama samita G20 na Baliju, Jelen je rekla novinarima da će sankcije biti usmerene na 14 pojedinaca i 28 pravnih lica, među kojima su i finansijski posrednici, prenosi Rojters.

"Ovo je deo širih napora da prekinemo ratne aktivnosti Rusije i da kroz sankcije i kontrolu izvoza uskratimo Moskvi potrebnu opremu", rekla je Jelen, ali nije precizirala na koje tehnologije bi bile usmerene nove sankcije.

Američko ministarstvo finansija sankcionisalo je velike vojne industrijske kompanije u Rusiji, a Ministarstvo trgovine prekinulo je izvoz američkih komponenti i tehnologija koje je koristila ruska vojska. Jelen je istakla da su ove sankcije već uticale na razvoj situacije u Ukrajini.

Zapad je ranije optužio Iran da je snabdevao Rusiju dronovima koji su korišćeni za napade na gradove i elektroenergetsku infrastrukturu u Ukrajini.

Iranski ministar inostranih poslova Hosein Amirabdolahian izjavio je da je Iran isporučio Rusiji dronove mesecima pre početka sukoba u Ukrajini, ali da nije upoznat sa tim da ih Rusija koristi u napadima na Ukrajinu. On je pozvao Kijev da dostavi Teheranu dokaze za te tvrdnje.

Iranski vojni subjekti i industrija već su pod teškim američkim sankcijama zbog programa nuklearnog razvoja Teherana.

Jelen je takođe poručila da će SAD nastaviti da ekonomski i finansijski podržavaju Ukrajinu. Bajdenova administracija zatražila je dodatnih 4,5 milijardi dolara nevojne pomoći za Ukrajinu, a Jelen je rekla da će Ministarstvo finansija odmah početi da ih isplaćuje Ukrajini, nakon što dobije odobrenje Kongresa.

image