Nove američke sankcije Rusiji usmerene na vojne tehnologije

Cilj je da Moskvi uskratimo potrebnu opremu, kaže američka ministarka finansija

Američka ministarka finansija Dženet Jelen najavila je da će Sjedinjene Američke Države uvesti nove sankcije međunarodnoj mreži pojedinaca i kompanija, koji nabavljaju vojne tehnologije korišćene u borbama u Ukrajini.

Na marginama samita G20 na Baliju, Jelen je rekla novinarima da će sankcije biti usmerene na 14 pojedinaca i 28 pravnih lica, među kojima su i finansijski posrednici, prenosi Rojters.

"Ovo je deo širih napora da prekinemo ratne aktivnosti Rusije i da kroz sankcije i kontrolu izvoza uskratimo Moskvi potrebnu opremu", rekla je Jelen, ali nije precizirala na koje tehnologije bi bile usmerene nove sankcije.

Američko ministarstvo finansija sankcionisalo je velike vojne industrijske kompanije u Rusiji, a Ministarstvo trgovine prekinulo je izvoz američkih komponenti i tehnologija koje je koristila ruska vojska. Jelen je istakla da su ove sankcije već uticale na razvoj situacije u Ukrajini.

Zapad je ranije optužio Iran da je snabdevao Rusiju dronovima koji su korišćeni za napade na gradove i elektroenergetsku infrastrukturu u Ukrajini.

Iranski ministar inostranih poslova Hosein Amirabdolahian izjavio je da je Iran isporučio Rusiji dronove mesecima pre početka sukoba u Ukrajini, ali da nije upoznat sa tim da ih Rusija koristi u napadima na Ukrajinu. On je pozvao Kijev da dostavi Teheranu dokaze za te tvrdnje.

Iranski vojni subjekti i industrija već su pod teškim američkim sankcijama zbog programa nuklearnog razvoja Teherana.

Jelen je takođe poručila da će SAD nastaviti da ekonomski i finansijski podržavaju Ukrajinu. Bajdenova administracija zatražila je dodatnih 4,5 milijardi dolara nevojne pomoći za Ukrajinu, a Jelen je rekla da će Ministarstvo finansija odmah početi da ih isplaćuje Ukrajini, nakon što dobije odobrenje Kongresa.