Svet

Tramp se žali sudu: Omogućite mi da ne svedočim

Bivši američki predsednik ne želi da daje dokumentaciju o napadu na Kapitol, a kako je naveo, kad ju je tražio nije je uopšte ni našao
Tramp se žali sudu: Omogućite mi da ne svedočim© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Bivši američki predsednik Donald Tramp zatražio je od Okružnog suda južne Floride, da mu omogući da komitetu Kongresa koji istražuje prošlogodišnji napad njegovih pristalica na Kapitol ne daje nikakvu dokumentaciju, kao i da pred njima ne svedoči, piše Rojters.

Jer komisija Predstavničkog doma za istragu tog napada jednoglasno je izdala poziv bivšem republikanskom predsedniku da izjavu da 14. novembra ili približno oko tog datuma, a produžen mu je i rok da preda svu dokumentaciju u vezi sa tim slučajem.

Trampovi advokati međutim tvrde da ovaj poziv krši njegovo ustavno pravo na slobodu govora, a istragu su nazvali "kvazikriminalnom istragom", poručivši da veće ove komisije nema ovlašćenja da bivšeg predsednika natera da svedoči.

Veće, kako su dodali, nije odgovorilo na Trampovu ponudu da na konkretna pitanja odgovori pisanim putem.

Branioci, naime, navode da su komisiji pismom poručili da će "razmotriti" da li bi davanje pisanih odgovora "bilo prikladno".

Naveli su da je Tramp "dobrovoljno pretražio dokumentaciju u svom posedu", ali da "nije našao nijedan dokument koji bi odgovarao upućenom zahtevu".

Ovaj komitet inače je već održao seriju saslušanja kako bi javnost ubedio da je Tramp u velikoj meri odgovoran za napad na Kongres.

To veće inače nije objasnilo šta će se desiti ako se Tramp njihovim zahtevima ne odazove.

image