Slovački premijer: EU je umorna od Zelenskog, žele da ih ostavi na miru (VIDEO)

Robert Fico kaže da je rat u Ukrajini dospeo u ćorsokak, kao i da je sve jasnije da se ne radi o Ukrajini, već o politici koja ima za cilj ekonomsko slabljenje Rusije

Obraćanje ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog nije izazvalo nikakvo interesovanje među učesnicima sastanka Evropskog saveta, održanog 26. oktobra, izjavio je premijer Slovačke Robert Fico.

"Nisam se nimalo iznenadio kada sam video da je video-poruka Zelenskog na sastanku Evropskog saveta dočekana bez interesovanja. Vremena se menjaju. Do nedavno je svuda bio dočekivan aplauzom, a sada mu nije dozvoljeno da govori u nekim komorama (višim zakonodavnim telima), kao što je nedavno bio slučaj u Sjedinjenim Državama", kazao je Fico.

Slovački premijer je dodao da se Evropska unija oseća "užasno umorno" od razgovora o ukrajinskom sukobu, istakavši da evropske zemlje jednostavno kopiraju politiku SAD i da žele da ih Kijev ostavi na miru.

"Evropska unija slepo kopira politiku američke administracije. Umesto da nudi rešenje za postizanje mira, ona Kijevu samo šalje novac i oružje. Rat je dospeo u ćorsokak. Sve sam uvereniji da se ne radi o Ukrajini, već o politici koja ima za cilj ekonomsko slabljenje Ruske Federacije", naglasio je Fico i dodao da zajednica nema svoj sopstvenu spoljnu politiku.

Prema njegovim rečima, EU treba da bude posrednik i inicijator pregovora između Ruske Federacije i SAD, koji su se, kako je naveo, "faktički sukobili na teritoriji Ukrajine". Fico je naglasio da EU treba da počne da formuliše bezbednosne garancije koje bi mogla da pruži Kijevu, a da je jedna od takvih garancija "članstvo vojno neutralne Ukrajine u EU".