Svet

Šta se krije iza zatvaranja deset ambasada Severne Koreje?

Prošle nedelje upriličili su "oproštajne" posete liderima Angole i Ugande, a u planu je gašenje misija u Španiji i Hong Kongu
Šta se krije iza zatvaranja deset ambasada Severne Koreje?Getty © Photo by Pyeongyang Press Corps/Pool/Getty Images

Severna Koreja sprema se da zatvori čak desetak ambasada, u Španiji, Hong Kongu i više zemalja Afrike, navode medijski izveštaji i analitičari povodom poteza koji bi mogao da dovede do zatvaranja skoro 25 odsto misija Pjongjanga širom sveta.

Nedavno zatvaranje diplomatskih misija Severne Koreje je znak da se ta izolovana zemlja bori da ostvari zaradu u inostranstvu usled teškoća zbog međunarodnih sankcija, saopštilo je u utorak Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje.

"Ovo može biti znak teške ekonomske situacije Severne Koreje, gde je teško održavati čak i minimalne diplomatske odnose sa tradicionalno prijateljskim zemljama", naveli su iz Seula.

Severnokorejska državna medijska kuća saopštila je da su ambasadori te zemlje prošle nedelje upriličili "oproštajne" posete liderima Angole i Ugande, a lokalni mediji u obe afričke zemlje izvestili su o zatvaranju tamošnjih ambasada.

Angola i Uganda su uspostavile prijateljske veze sa Severnom Korejom od 1970-ih, održavajući vojnu saradnju i obezbeđujući retke izvore strane valute kao što su projekti izgradnje.

Severna Koreja ima formalne odnose sa 159 zemalja, sa 53 diplomatska predstavništva u inostranstvu, uključujući tri konzulata i tri predstavništva, sve dok se nije povukla iz Angole i Ugande, navodi ministarstvo.

Severna Koreja će takođe zatvoriti svoju ambasadu u Španiji, a nadležnost će preuzeti Italija, izvestila je južnokorejska novinska agencija Jonhap.

"Više desetina ambasada bi moglo da se zatvori, verovatno zbog međunarodnih sankcija, trenda globalnog povlačenja Pjongjanga i verovatnog slabljenja severnokorejske ekonomije", prenosi Rojters.

image