Svet

"Teško možemo da ih upotrebimo": Turski "bajraktari" pred velikim iskušenjem u Ukrajini

Kada govorim o "bajraktarima", ne želim da koristim reč 'beskorisno', ali je teško naći situacije da ih upotrebimo, tvrdi ukrajinski pukovnik za "Difens njuz"
"Teško možemo da ih upotrebimo": Turski "bajraktari" pred velikim iskušenjem u Ukrajiniwww.globallookpress.com © Tunahan Turhan

Oružane snage Ukrajine nedavno su naišle na ozbiljne poteškoće prilikom korišćenja dronova "bajraktar ​​TB2" u zoni Severozapadnog vojnog okruga.

To tvrdi pukovnik Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine Vladimir Valjuh.

"Kada govorim o 'bajraktarima', ne želim da koristim reč 'beskorisno', ali je teško naći situacije da ih upotrebimo", rekao je on za "Difens njuz".

Oficir je pojasnio da Oružane snage Ukrajine i dalje koriste dronove, ali su se učestalost njihove upotrebe i uloga drona značajno promenile.

Valjuh je ovo povezivao pre svega sa povećanom efikasnošću ruskih sistema PVO i sistema za elektronsko ratovanje.

Zauzvrat, generalni direktor proizvođača dronova "bajraktar", Haluk Bajraktar, rekao je za publikaciju da "odsustvo bilo kakvih video-snimaka" rada dronova ne znači nužno da se dronovi ne koriste.

"Bajraktar ​​TB2 mora da radi u teškim uslovima", priznao je Bajraktar.

Generalni direktor Bajkara prethodno je izjavio da kompanija očekuje da će za godinu i po dana završiti izgradnju fabrike za proizvodnju dronova u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, kompanija će u celini uložiti oko 100 miliona dolara, koji će takođe biti iskorišćeni za održavanje servisnog centra i glavne kancelarije kompanije u zemlji.

image