RT u Hamasovim tunelima u Gazi (VIDEO)

Spremamo se za dugu bitku, možda će trajati mesecima, kazao je jedan od pripadnika Hamasa

Kako se izraelska totalna kopnena ofanziva u Pojasu Gaze nazire u najrazornijem ratu sa Hamasom do sada, jedna od najvećih pretnji i za trupe Izraela i za 2,3 miliona Palestinaca zarobljenih unutar primorske enklave, zakopana je duboko pod zemljom.

Opsežan lavirint tunela koji je izgradila palestinska grupa Hamas proteže se preko gusto naseljenog pojasa, skrivajući borce i njihov raketni arsenal. Dužina podzemnih prolaza ispod Gaze, kojih je Izrael nabrojao bezmalo 1.300, procenjena je na više od 500 kilometara.

RT Arabik je još 2021. godine objavio reportažu iz tih tunela.

"Ovde počinje naše putovanje kroz tunele Pojasa Gaze. Nalazimo se u jednom od najdubljih tunela koji pripadaju brigadama Kuds, vojnom krilu palestinskog islamskog pokreta otpora Hamas", ističe dopisnik RT Arabik direktno iz tih tunela.

Jedan od pripadnika Hamasa kazao je da su borci tu da se bore i napadnu, kao i da je glavni zadatak jedinice El-Nukhba prodor iza linije fronta.

"Spremamo se za dugu bitku. Možda će trajati mesecima", kazao je Hamasov borac.

Izraelski stratezi su još od početka poslednjeg u nizu ratova sa Palestincima, upozorili da će upravo kompleks tunela ispod Gaze, kada konačno počne prava kopnena ofanziva, predstavljati najveći izazov za desetine hiljada izraelskih vojnika smeštenih trenutno uz obode te enklave.