Iranski ajatolah pozvao na bojkot Izraela: Prekinite izvoz cionističkom režimu

Islamska Republika čvrsta je u svojoj podršci Palestincima

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnej pozvao je muslimanske države da obustave izvoz nafte i hrane u Izrael, zahtevajući da se prekine bombardovanje pojasa Gaze, javlja Rojters, pozivajući se na državne medije Irana.

"Bombardovanje na Gazu mora odmah prestati! Treba zaustaviti izvoz nafte i hrane cionističkom režimu", rekao je Hamnej grupi studenata u Teheranu.

Iranska vlast je već upozorila Izrael na eskalaciju ako ne okonča agresiju na Palestince, dodajući da su crvene linije pređene i da su njihovi zastupnici na Bliskom istoku spremni da deluju.

Podrška palestinskom pitanju je politički stub ove Islamske Republike još od Islamske revolucije 1979. - kroz ovo pitanje je iranska šiitska muslimanska teokratija oblikovala Iran kao lidera u muslimanskom svetu.

Hamnej, najviši iranski organ, istakao je i da su Sjedinjene Države saučesnik u izraelskim "nedavnim zločinima nad Palestincima".

"Islamski svet ne treba da zaboravi da su glavni problem Gaze oni koji se bore protiv potlačene palestinske nacije, odnosno Sjedinjene Države, Francuska i Britanija", rekao je Hamnej uz skandiranje "Smrt Izraelu" i "Smrt Americi".

Izrael, koji Teheran odbija da prizna, dugo je optuživao iranske svešteničke vladare da isporukom oružja Hamasu podstiču nasilje. Teheran tvrdi da grupi koja kontroliše pojas Gaze daje moralnu i finansijsku podršku.