Svet

Poljska konfiskovala vlasništvo "Gasproma"

Odluka poljskog ministra za razvoj i tehnologiju stupa na snagu odmah, ukazuje poljski medij "Reč polita"
Poljska konfiskovala vlasništvo "Gasproma"www.globallookpress.com © Alexander Zemlianichenko Jr/XinHua

Poljski ministar za razvoj i tehnologiju Valdemar Buda je na zahtev Unutrašnje sigurnosne agencije te zemlje odlučio da zapleni udeo "Gasproma" u vlasništvu "Europol gasa", operatera gasovoda Jamal-Evropa u Poljskoj, saznaje poljski medij "Reč polita".

Otvoreno akcionarsko društvo "Gasprom" trenutno ima udeo u vlasništvu "Europol gasa" od 48 odsto.

Odluka se stavlja na snagu odmah, navodi "Reč polita", i dodaje da je poljski ministar za razvoj i tehnologiju već organizovao novu privremenu administraciju koja će preuzeti rukovodstvo nad "Gaspromovim" udelom u toj kompaniji.

"Reč polita" podseća da su "Gasprom" poljske vlasti prethodno stavile na listu entiteta protiv kojih mogu biti primenjene posebne mere zbog tekuće ruske vojne operacije u Ukrajini ali i, kako se dalje navodi, "nacionalne bezbednosti". Zamrzavanje sredstava, uključujući i vlasničke hartije od vrednosti, najavljeno je kao jedna od mogućih mera.

"Gasprom" je bio jedan od 50 entiteta kojima je Poljska uvela sankcije nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini. Moskva je prestala sa isporukama gasa Poljskoj nakon što je Varšava odbila da taj energent plaća u rubljama.

image