Svet

Mađarski muzej: Ne možemo da sprovedemo zakon protiv promocije LGBT

Stranka krajnje desnice Naša domovina požalila se na izložbu, zbog serije slika o zajednici starijih LGBT osoba na Filipinima
Mađarski muzej: Ne možemo da sprovedemo zakon protiv promocije LGBTwww.globallookpress.com © Jorge Gil

Mađarski nacionalni muzej saopštio je da ne može da sprovede vladinu naredbu koja zabranjuje maloletnicima odlazak na izložbu najboljeg vizuelnog novinarstva, na osnovu kontroverznog zakona koji cilja LGBT sadržaj.

Stranka krajnje desnice Naša domovina požalila se na izložbu, zbog serije slika o zajednici starijih LGBT osoba na Filipinima.

Ministarstvo kulture i inovacija naložilo je muzeju da sprovede zakon protiv "promovisanja" homoseksualizma osobama mlađim od 18 godina. Međutim, Nacionalni muzej je rekao AFP-u da "ne može pravno da sprovede" vladinu naredbu jer ne može da traži lične karte. Dodali su da na sajtu postoje obaveštenja da mlađim od 18 godina nije dozvoljeno da kupuju karte, a na ulazu na izložbu postoji i znak zabrane za mlađe od 18 godina.

Izvršna direktorka izložbe rekla je da je "iznenađena" odlukom da se ograniči pristup izložbi i dodala da "nema ničeg eksplicitnog ili uvredljivog na ovim slikama".

Vlada premijera Viktora Orbana usvojila je zakon protiv "promovisanja" homoseksualizma maloletnicima 2021. godine, što je izazvalo kritike u zemlji i inostranstvu, uključujući i Brisel. U julu je lanac knjižara dobio veliku kaznu jer nije "prikrio" britanski roman o dva dečaka koji su se zaljubili u srednjoj školi.

image