Pravo jače od sankcija: Nemački sud vraća zaplenjenu imovinu ruskom bogatašu

Sud u Frankfurtu je prethodno proglasio nezakonitim i policijske pretrese nekretnina Usmanova kada su konfiskovana dokumenta i vredna umetnička dela

Nemački regionalni sud u Frankfurtu presudio je da su, po nalogu federalnog tužioca, nezakonito zaplenjeni dokumenti i imovina ruskog biznismena Ališera Usmanova, te da se isti moraju vratiti sankcionisanom ruskom biznismenu, preneo je ruski poslovni dnevnik "Vedomosti".

Presuda se odnosi na imovinu zaplenjenu tokom policijskih pretresa sprovedenih pre godinu dana u nekoliko Usmanovljevih vila, stanu i jahti koja navodno ima veze s njim.

U septembru 2022. nemačka policija je zaplenila skoro 90 bankovnih izveštaja koji su navodno prikazivali sumnjive transakcije Usmanova, kao i neka vredna umetnička dela. Nemačko pravosuđe optužilo je ruskog milijardera da koristi složenu mrežu korporacija da prikrije poreklo pojedinih transakcija između 2017. i 2022. godine.

Iako je još u maju sud u Frankfurtu proglasio nezakonitim pomenute policijske pretrese, kancelarija tužioca je zadržala oduzetu imovinu i dokumentaciju.

Ališer Usmanov poseduje veliki deo ruske investicione grupe USM u čijem portfoliju je i "Metaloinvest", jedan najvećih svetskih proizvođača rude gvožđa, kao i telekomunikaciona kompanija "Megafon". Prema "Forbsu" Usmanovljevo bogatstvo je procenjeno na 14,4 milijardi dolara. Ovaj bogataš nalazi se na spisku sankcionisanih ruskih biznismena u Velikoj Britaniji, SAD i EU.