Svet

"Politiko": Bajden veruje da su Netanijahuovi premijerski dani odbrojani

Amerikanci već procenjuju ko bi mogao da nasledi izraelskog premijera
"Politiko": Bajden veruje da su Netanijahuovi premijerski dani odbrojani© Tanjug/Abir Sultan/Pool Photo via AP

Ispisana je politička čitulja izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, a Džozef Bajden i njegovi saradnici već procenjuju ko bi mogao biti njegov naslednik, piše "Politiko".

Priča o tome da su Netanijahuovi politički dani odbrojani, nedavno se, kako ukazuje medij, pojavila na sastancima u Beloj kući, a navodno je Bajden "otišao toliko daleko" da je izraelskom lideru predložio i da razmisli o tome kakve bi lekcije mogao preneti svojim naslednicima.

Američki zvaničnici svedoče za "Politiko" da Bajden veruje da je Netanijahuu ostalo ograničeno vreme na funkciji. Interno se očekuje da će on potrajati još nekoliko meseci, ili bar dok rana faza borbi u Gazi ne bude gotova.

"Izraelsko društvo će morati da se obračuna sa onim što se dogodilo", izjavio je jedan od neimenovanih zvaničnika. 

Bajdenov put u Tel Aviv prošlog meseca bio je u velikoj meri podrška Netanijahuu, ali je privatno od njega insistirao da nastavi oprezno i da ne širi rat. Predsednik je, navodno, naterao premijera da da prioritet rešenju sa "dve države za dva naroda" i da ima na umu korake koji ne obuhvataju pokušaje obezglavljivanja Hamasa.

U jednom trenutku tokom putovanja, Bajden je savetovao Netanijahua da razmisli o scenariju koji ostavlja svom nasledniku - što mu je bila implikacija da Netanijahu možda neće biti na vlasti ubuduće.

"Politiko" međutim dodaje da portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Edrijen Votson tvrdi da o temi Netajahuove budućnosti "predsednik nije razgovarao i o njoj se ne razgovara".

"Naš fokus je na neposrednoj krizi", tvrdi ona.

Drugi američki zvaničnici, ipak ističu da je Netanijahuova klimava fotelja uvek "u pozadini" tokom internih razgovora Bajdenove administracije o Bliskom istoku.

Američki zvaničnici razgovaraju sa članom sadašnje vlade jedinstva Benijem Gancom, bivšim premijerom Naftalijem Benetom, i opozicionim liderom Jairom Lapidom.

Netanijahu inače ranije nije bio miljenik Bajdenovog tima, budući da je bio prilično glasan pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa i oštar kritičar iranskog nuklearnog sporazuma koji je Obama - Bajdenova administracija pomogla da napravi.

Njegove sve tvrdokornije pozicije tokom godina uznemirile su Bajdenove saradnike koji i dalje podržavaju stvaranje palestinske države. Tokom prošle godine izazvao je javnu odbojnost od Bajdena zbog želje da revidira izraelsko pravosuđe, što su mnogi Izraelci smatrali štetnim po demokratiju.

Bajden i Netanijahu se takođe poznaju decenijama i uspeli su da ostanu javno prijateljski nastrojeni uprkos razlikama. Posle napada Hamasa, Bajden je dao punu javnu podršku Netanijahuu i Izraelu.

image