Nemačka zabranila aktivnosti Hamasa u toj zemlji: Nema mesta za antisemitizam

Ministarka policije izjavila je da će se država svim sredstvima boriti protiv "proslava" terorističkih napada na Izrael

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer izjavila je da se u toj zemlji zabranjuju aktivnosti islamske radikalne organizacije Hamas i palestinske mreže Samidoun.

Organizacija Samidoun koja deluje i pod nazivima "HIRAK –  Palestinski omladinski pokret za mobilizaciju" i "Hirak eV" ujedno će biti raspuštena.

"Održavanje spontanih 'proslava' u Nemačkoj kao odgovor na užasne terorističke napade Hamasa na Izrael pokazuje Samidounov antisemitski, nehumani pogled na svet na posebno odvratan način. Antisemitizmu nije mesto u Nemačkoj. Borićemo se protiv njega svim državnim sredstvima", izjavila je Fezerova, a preneo "Špigl".

Bezbednosne službe smatraju da je Samidoun usko povezan s radikalnim Popularnim frontom za oslobođenje Palestine (PFLP) koji propagira oružanu borbu protiv Izraela i nalazi se na EU listi terorističkih organizacija.

Zabrana je usledila nakon što je kancelar Olaf Šolc najavio istu po početku napada Hamasa i Izraela – tada su predstavnici Samidouna u Berlinu delili slatkiše.

Kancelarija za zaštitu ustava pretpostavlja da u Nemačkoj ima oko 450 pristalica Hamasa, koji je klasifikovan kao teroristička organizacija u EU i SAD, dok broj sledbenika Samidouna nije poznat, ali se veruje da je znatno manji.