Svet

Nova pretnja Hezbolaha: Šta će biti sutra? (VIDEO)

U iščekivanju najavljenog govora lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha, ta libanska militantna organizacija objavila je još jedan video
Nova pretnja Hezbolaha: Šta će biti sutra? (VIDEO)© Tanjug/AP Photo/Bilal Hussein

U iščekivanju govora lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha, koji je zakazan za petak, 3. novembar, na društvenim mrežama se pojavio još jedan misteriozni video te organizacije.

U pitanju je produžena verzija ranije objavljenog snimka od svega dvanaest sekundi na kome se vidi Nasralah kako, leđima okrenut kameri, korača ispred žuto-zelene zastave po kojoj je pokret postao prepoznatljiv.

U novoj, produženoj verziji vidi se lice lidera Hezbolaha kako čita rukom napisan tekst, nakon čega se smenjuje nekoliko kadrova pripadnika specijalnih jedinica koje pripremaju svoje oružje.

U pozadini poslednjeg kadra se, pored zastave Hezbolaha, može videti i slika iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneja.

Snimak je podelio veliki broj korisnika društvenih mreža sa arapskog govornog područja, uključujući i zvanični nalog jordanskog TV kanala "Roja".

Pojedini Telegram kanali su poslednjih dana delili i druge "promotivne" snimke Hezbolaha, na kojima se mogu videti pripadnici različitih rodova oružanih snaga te organizacije.

"Među zanimljivostima su jurišni dronovi, snajperski parovi, obuka dejstava pokretnih rezervi, prisustvo savremene lične zaštitne opreme. Tu su i antitenkovske rakete i višecevni lanseri", piše Telegram kanal "Poddubni".

"Borbeni potencijal glavnog elementa ose otpora značajno se povećao u poslednjih 8 godina", dodaje on.

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah nije se zvanično oglašavao od kada je Hamas izvršio napad na Izrael 7. oktobra. Zvaničnici te organizacije su palestinskim militantima čestitali početku operacije "Potop Al-Aksa", oprezno dodajući da, u kontaktu sa rukovodstvom sebi bliskih palestinskih grupa, "procenjuju situaciju".

Potencijalni ulazak Hezbolaha u rat predstavljao bi značajnu eskalaciju - na koju upozoravaju kako izraelski i američki, tako i iranski zvaničnici. Netanijahu je upozorio da bi u slučaju ulaska te organizacije u rat Liban "bio razoren", dok Amerikanci razmatraju i vojnu intervenciju.

Libanska "Partija boga" je, za sada, uglavnom ostala po strani - s izuzetkom poneke ispaljene rakete ili lansiranog drona. I Hezbolah i Izraelske odbrambene snage (IDF) za sada "igraju" pažljivo, gađajući samo vojne mete i trudeći se da ne isprovociraju jedna drugu.

Situacija bi, ipak, mogla da se promeni ako Izrael pređe "crvene linije" - pre svega ako započne kopnenu operaciju širih razmera u Pojasu Gaze i dovede Hamas na ivicu poraza.

"Ako Izrael bude na ivici da uništi Hamas, Hezbolah će, zajedno sa Hutima u Jemenu i drugim regionalnim igračima, intervenisati kako bi sprečio taj scenario", rekao je anonimni izbor blizak Hezbolahu za "Risponsibl stejtkraft".

image