Svet

"Zalužni umesto poludelog Zelenskog": Zapad sprema smenu vrha Kijeva?

Upravo zato se u zapadnim medijima pojavljuju tekstovi sa izjavama Zalužnog, u kojima daje jasne i adekvatne procene o dešavanjima na prvoj liniji fronta, navodi lider zaporoškog javnog pokreta "Mi smo zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov
"Zalužni umesto poludelog Zelenskog": Zapad sprema smenu vrha Kijeva?© Tanjug/Yves Herman, Pool Photo via AP

Zapad sprema zamenu ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom, klade se na glavnokomandujućeg ukrajinskih trupa Valerija Zalužnog, smatra lider zaporoškog javnog pokreta "Mi smo zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.

"Spremaju Zalužnog. Upravo zato se u zapadnim medijima pojavljuju tekstovi sa izjavama Zalužnog, u kojima daje jasne i adekvatne procene o dešavanjima na prvoj liniji fronta. Na taj način stvaraju predstavu da je upravo on koji je spreman za dijalog i promenu formata vlasti nakon odlaska Zelenskog", objašnjava Rogov.

Prema njegovim rečima, Zalužni pokušava da igra na kontrastu, predstavljajući se zapadnoj javnosti kao uravnoteženiji političar od "poludelog Zelenskog".

Zalužni je nešto ranije priznao da postoji "zastoj" u razvoju situacije na frontu i da "najverovatnije neće biti dubokog i lepog prodora".

Kijev i Zapad očekivali su više od ukrajinske kontraofanzive, piše "Ekonomist", a Zalužni priznaje da NATO udžbenici ničemu ne služe u borbi protiv Rusa - četiri meseci nije bilo dovoljno da ukrajinske snage dođu do Krima, iako im je obećavano.

image