Svet

Generalni sekretar UN želi sastanak sa Sergejem Lavrovim

Uprkos pozivima zapadnih zemalja da se ruska delegacija na Samitu G20 "ignoriše", Antonio Gutereš želeo bi da se sastane sa šefom ruske diplomatije
Generalni sekretar UN želi sastanak sa Sergejem Lavrovimwww.globallookpress.com © Janine Schmitz/photothek.de via

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš želeo bi da se sastane sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim na marginama samita G20 na Baliju, rekao je na brifingu portparol kabineta generalnog sekretara UN Farhan Hak.

"Gutereš se nada se da će se sastati sa Lavrovim, još nema dogovora, ali bi voleo", rekao je Hak.

Portparol kabineta generalnog sekretara dodao je da nema odluke o Guterešovom sastanku sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Sergej Lavrov predvodiće rusku delegaciju na Samitu G20, koji će se održati na Baliju od 15. do 16. novembra. Na tom događaju predstavnici Moskve planiraju da iznesu konkretne inicijative za snabdevanje hranom i energentima, uključujući izgradnju gasnog čvorišta u Turskoj, organizovanje isporuke velikih pošiljki žitarica i đubriva.

Kako je sam Lavrov rekao, za sutra je planirano nekoliko govora i rad na usvajanju završne deklaracije. Pored toga, šef ruske diplomatije održaće nekoliko bilateralnih sastanaka na marginama samita.

image