Svet

Borelj pozvao na izolaciju Rusije na Samitu G20, Šolc ipak za dijalog

Nemački kancelar naglasio da Samit G20 treba da bude mesto za dijalog i diplomatiju, kako bi se situacija u svetu popravila
Borelj pozvao na izolaciju Rusije na Samitu G20, Šolc ipak za dijalogwww.globallookpress.com © Eduardo Parra

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da su se ministri spoljnih poslova država članica EU dogovorili da nastave sa pritiskom na Rusiju, kao i da će pokušati da je "izoluju" na međunarodnoj sceni, prenose RIA Novosti.

"Nastavićemo da izolujemo Rusiju na međunarodnoj sceni, kao i da uvodimo restriktivne mere protiv ruske privrede. Mi smo spremni da pojačamo pritisak, kao i da uvedemo sankcije trećim državama koje vojno pomažu Rusiju – Iranu i Belorusiji", izjavio je on nakon sastanka Saveta ministara spoljnih poslova u Briselu.

Slične poruke prethodnih dana poslali su i zvaničnici Velike Britanije, preneo je "Telegraf".

Kancelar Nemačke Olaf Šolc, koji će sutra prisustvovati Samitu G20 u Indoneziji, imao je nešto drugačiju poruku, pa je umesto "izolacije" naglasio značaj zajedničkih razgovora, prenosi RIA.

"Važno je da ovde postoji diskusija", odgovorio je Šolc nemačkih novinarima na pitanje "koliko je Rusija na ovom Samitu izolovana i koliko država je i dalje podržava."

"Na kraju krajeva, predstavnici mnogih zemalja se skupljaju ovde. G20 predstavlja većinu svetskog stanovništva i ekonomije. U tom kontekstu, dogovori koji se ovde postignu, kao i diskusije o sukobima, neophodni su kako bi se situacija popravila“, dodao je kancelar.

On je rekao i da je "situacija ozbiljna", što je "posledica ruske agresije protiv Ukrajine." "Zato moramo da razgovaramo o ovim problemima", zaključio je Šolc.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahian izjavio je početkom oktobra da njegova zemlja nije snabdevala Rusiju oružjem koje je korišćeno u Ukrajini, pošto bi "podrška u oružju bilo kojoj strani u sukobu odložila mogućnost uspostavljanja mira." Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova odbacila je navode da da zemlja kupuje iranske dronove, optuživši američke medije da su izmislili tu priču.

Odnosi Belorusije i EU drastično su pogoršani nakon predsedničkih izbora u toj zemlji u avgustu 2020. godine, kao i protesta koji su nakon njih usledili. EU je te godine uvela sankcije protiv Minska, optužujući ga za kršenje ljudskih prava. Dodatne sankcije uvedenu nakon što je Belorusija podržala rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Ranije danas, "Politiko" je objavio da se u Briselu priprema nova evropska strategija za Rusiju, koja bi trebalo da zameni staru donetu 2016. godine, a čiji bi glavni princip trebalo da bude "izolacija" Ruske Federacije.

Na indonežanskom ostrvu Bali 15. i 16. novembra održaće se Samit formata G20. Predsednik Rusije Vladimir Putin neće učestvovati na Samitu, a Rusku Federaciju će predstavljati ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

image