Svet

"Globaj tajms": Bajden se udvara zemljama ASEAN-a

Američko insistiranje na suprotstavljanju Kini samo će udaljiti zemlje ASEAN-a od SAD, smatraju kineski eksperti, jer ove zemlje ne žele da postanu talac u igri rivalstva između Pekinga i Vašingtona
"Globaj tajms": Bajden se udvara zemljama ASEAN-awww.globallookpress.com © © Christoph Soeder

Tokom sastanka sa liderima članica Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), američki predsednik Džozef Bajden pokušao je da se dodvori ovim zemljama, uključujući obećanje pomoći za taj region u iznosu od 850 miliona dolara, kao i podizanje odnosa na nivo "sveobuhvatnog strateškog partnerstva."

Ipak, politički analitičari u Aziji smatraju da su to "samo simbolični potezi" i da američka pomoć, namenjena zemljama članicama ASEAN-a, predstavlja tek "kap u čaši", piše kineski "Global tajms."

Stvarni interes Amerike je da primora zemlje ASEAN-a da se suprotstavljaju Kini, što one po svaku cenu žele da izbegnu. Države članice žele saradnju i sa Pekingom i sa Vašingtonom bez bilo kakvih uslovljavanja, smatraju kineski eksperti.

Vašington obećava brda i doline 

U izjavi na samitu SAD-ASEAN u Kambodži u subotu, Bajden je rekao da će sveobuhvatno strateško partnerstvo između SAD i ovog bloka pomoći u rešavanju "najvećih pitanja našeg vremena."

Bajden je, takođe, rekao da ASEAN predstavlja "samo srce američke indopacifičke strategije", ali je u istom govoru napravio lapsus, kada je Kambodžu, koja je bila domaćin ovog samita, nazvao Kolumbijom.

Američko nuđenje sveoobuhvatnog partnerstva zemljama ASEAN-a liči na simboličan gest, rekao je za "Global tajms" Tim Koh King Ki, predsednik malezijskog Centra za novu inkluzivnu Aziju. "U stvari, SAD se nadmeću sa Kinom", dodajući da Kina i ASEAN 2021. uspostavili mnogo konkretnije strateško partnerstvo.

Sadašnje američko "udvaranje" zemljama ASEAN-a otkriva da Vašington nastoji da se suprotstavi rastućem uticaju Kine, rekao je u nedelju za "Global tajms" Čen Sjangmiao, istraživač na Nacionalnom institutu za proučavanje Južnokineskog mora.

Bajden je obećao paket od 850 miliona dolara pomoći za zemlje ASEAN-a. Iz ovog paketa bi trebalo finansirati nekoliko projekata u Jugoistočnoj Aziji, kao što su integrisani eko-sistemi električnih automobila i infrastrukturni projekti zasnovanih na "čistoj energiji." 

Ovaj novac će, međutim, biti podeljen na deset zemalja članica bloka. "Da li će SAD uopšte imati dovoljno novca za ovakve investicije?", pita se Čen, dodajući da "Vašington obećava brda i doline."

Bajden je u maju, na Specijalnom samitu SAD-ASEAN, najavio razvojni paket za ove zemlje "težak" 150 miliona dolara. To je prilično skromno u odnosu na kinesku pomoć, koja iznosi 1,5 milijardi dolara. Ovaj paket je Kina već dogovorila sa članicama ASEAN-a u novembru 2021, kako bi podstakla ekonomski oporavak posle pandemije kovida.

Cilj - očuvanje hegemonije

Kineski premijer Li Kećijang prisustvovao je 25. samitu Kina-ASEAN, tokom kojeg je pozvao na unapređenje saradnje sa članicama ASEAN-a i na zajedničko održavanje mira u regionu, izvestila je u subotu novinska agencija Sinhua.

Li je rekao da su "Kina i ASEAN sveobuhvatni strateški partneri sa zajedničkom budućnošću", dodajući da "zauzimanje jedne od strana ne treba da bude naš izbor. Otvorenost i saradnja su jedini održiv način za suočavanje sa zajedničkim izazovima."

Cilj Kine je da ASEAN postane istinski prosperitetan i bezbedan, kaže Čen. Za razliku od SAD, Kina se ne meša u unutrašnje stvari država članica. "Nasuprot tome, američka politika prema ASEAN-u usredsređena je isključivo na sopstvene interese. Vašington pokušava da zemlje članice pretvori u pione koji će se suprotstavljati Kini. Jedini cilj SAD je održavanje sopstvene hegemonije", rekao je Čen.

"Kinesko prisustvo u jugoistočnoj Aziji u osnovi je ekonomsko. Kina i ekonomije ASEAN-a imaju veću ekonomsku komplementarnost. Interes SAD za ASEAN je pre geopolitički nego ekonomski", smatra Tim Koh.

Jačanje ekonomskih veza između Kine i ASEAN-a

Vrednost trgovine između Kine i ASEAN-a porasla je za 28 odsto u 2021. godini, odnosno na 878 milijardi dolara. To je skoro dvostruko više od 441 milijarde dolara ukupne trgovine između SAD i ASEAN-a.

Trgovinske veze SAD-a i ASEAN-a su nazadovale i zbog odluke bivšeg predsednika Donalda Trampa da napusti regionalnu trgovinsku grupaciju Transpacifičkog partnerstva 2017. godine. Osim toga, Tramp se samo jednom pojavio na sastanku ASEAN-a 2017. godine.

SAD za dve godine očekuju novi predsednički izbori, ali Čen veruje da će Vašington, bez obzira na to ko na njima pobedi, i dalje gledati na Peking kao na svog neprijatelja, pokušavajući da okrene ASEAN protiv Kine.

"Međutim, predsednik iz redova republikaca mogao bi da smanji ekonomsku saradnju sa ovim regionom, kao što je Tramp uradio tokom svog mandata", rekao je Čen.

Američko insistiranje na suprotstavljanju Kini samo će udaljiti zemlje ASEAN-a od Vašingtona, smatra Čen, jer su te zemlje već jasno stavile do znanja SAD da ne žele da postanu talac u igri rivalstva između Pekinga i Vašingtona.

image