Zbog slabljenja jena, Japan mora da smanji ambiciozni plan vojne modernizacije

Japanski premijer Fumio Kišida ranije je najavio najveću modernizaciju japanskih oružanih snaga od kraja Drugog svetskog rata, koju je nazvao "istorijskom prekretnicom"

Pad vrednosti jena primoraće Japan da smanji obim svog ambicioznog projekta ulaganja u modernizaciju oružanih snaga, koji je tokom petogodišnjeg perioda trebalo da košta 43,5 biliona jena, prenosi Rojters.

Od kada je plan predstavljen u decembru, jen je izgubio 10 odsto svoje vrednosti u odnosu na dolar, što je primoralo Tokio da smanji svoj ambiciozni plan nabavki za odbranu, čija cena je tada procenjena na 320 milijardi dolara, rekli su izvori britanske agencije.

Trojica neimenovanih japanskih zvaničnika je reklo da će biti umanjeni izdaci za nove avione počevši od 2024. godine.

Kada su prošlog decembra sastavljali plan modernizacije, zvaničnici u Tokiju su pretpostavljali da će kurs iznositi 108 jena za dolar - vrednost koja je poslednji put bila 2021. godine. 

Do početka novembra, japanska valuta je pala na 151 jena za dolar. Banka Japana je u utorak napravila mali korak ka okončanju decenijskih monetarnih podsticaja, koji je doveo do depresijacije jena, podešavanjem kontrole prinosa na obveznice.

Za razliku od velikih kompanija koje posluju u inostranstvu, japansko ministarstvo odbrane ne štiti od fluktuacija kursa, rekao je jedan od vladinih zvaničnika, što znači da ima malo sredstava da ublaži rastuće cene krstarećih raketa "tomahavk" i F-35 stelt lovaca u jenima.

Japanski premijer Fumio Kišida je najavio najveću modernizaciju japanskih oružanih snaga od kraja Drugog svetskog rata, koju je nazvao "istorijskom prekretnicom".

Kako se navodi u državnim dokumentima, ova potrošnja bi trebalo da pripremi naciju za mogući sukob oko njenih udaljenih ostrva koja se protežu duž ivice Istočnog kineskog mora prema Tajvanu.

Kišida je u decembru obećao da će udvostručiti godišnje izdatke za odbranu na dva odsto BDP-a, potez koji bi državu koja se poslednjih sedam decenija odriče rata transformisao u potencijalno trećeg najvećeg potrošača na odbranu na svetu.

Zbog slabljenja jena, Japan je odlučio da prioritet stavi na potrošnju na napredno oružje američke proizvodnje, kao što su rakete koje bi mogle da zaustave napredovanje kineskih snaga, prenosi Rojters.

To znači manje novca za pomoćne avione i drugu sekundarnu opremu, koja se uglavnom proizvodi u Japanu.