Britanski premijer Rusiju nazvao "odmetničkom državom"

Britanski premijer prozvao ruskog predsednika zbog propuštanja samita G20

Ruski predsednik Vladimir Putin ne pokušava da objasni svoje postupke u Ukrajini, napisao je britanski premijer Riši Sunak u listu "Telegraf" uoči odlaska na Bali gde će učestvovati na samitu G20.

Sunak pozvao svetske lidere da "preuzmu odgovornost" i osude Putina što je odbio da prisustvuje samitu gde bi morao da se "suoči sa svojim kolegama", već je poslao ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Britanski premijer je takođe predstavio akcioni plan u pet tačaka čiji je cilj pružanje veće podrške Kijevu i borba protiv ruske upotrebe hrane kao oružja i navodnih pokušaja Moskve da "uguši globalnu ekonomiju".

"Nećemo dozvoliti da naša ekonomska budućnost bude talac akcija odmetničke države – kao ni naši saveznici. Umesto toga, mi ćemo biti uz Ukrajinu i radićemo na ispunjavanju svakog elementa ovog plana od pet tačaka“, poručio je Sunak.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovorio je na izjavu britanskog premijera ističući da je optuživanje Rusije da koristi hranu kao oružje "fundamentalno pogrešno". On je objasnio da se Moskva ne meša u snabdevanje svetskih tržišta hranom i umesto toga pomaže da se mala količina ovih zaliha uspešno isporuči.

"Ogromna većina globalnih zaliha hrane nije povezana ni sa Rusijom ni sa Ukrajinom", rekao je Peskov novinarima.

Samit G20 u Indoneziji zvanično počinje sutra. Rusiju će predstavljati šef diplomatije nakon što je prošle sedmice saopšteno da Putin neće otputovati na Bali niti će se učesnicima skupa obratiti putem videolinka. Peskov je objasnio da je predsednik Rusije odlučio da preskoči samit jer ima obaveza kod kuće a "okolnosti diktiraju prioritete".

Ovo dolazi dok se svetski lideri okupljaju na samitu G20 u Indoneziji, koji će zvanično početi u utorak. Neki veruju da bi se ovaj skup mogao svesti na feštu protiv Rusije, jer "Politiko" izveštava da je predsednik Indonezije Džoko Vidodo na samitu pozivao zapadne političare da ublaže kritike Moskve kako bi se događaj završio zajedničkom deklaracijom svih članica, uključujući Rusiju i Kinu.

Vidodo takođe navodno nastoji da izbegne isključenje Rusije sa foruma i pretvaranje u G19, što je G8 (sada G7) uradila nakon što je Krim izglasao da postane deo Rusije 2014.

Iako neće lično prisustvovati samitu, Putin je ranije u više navrata objašnjavao stav Moskve o sukobu u Ukrajini i izneo niz istorijskih, geopolitičkih i bezbednosnih razloga koji su podstakli Kremlj da pokrene vojnu operaciju protiv svog suseda krajem februara.