Manje vojne pomoći u novom američkom paketu za Ukrajinu, budžet iscrpljen

Oružje i oprema za Kijev biće ukupne vrednosti 425 miliona evra, s tim što je iz Bele kuće rečeno da će se slati manji paketi vojne pomoći, dok Pentagon saopštava da je iscrpljen posebni budžet za Ukrajinu

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je novi paket pomoći Ukrajini vredan do 125 miliona dolara koji će uključivati oružje i opremu.

Kako je saopšteno, radi se o sredstvima koja su odobrena u skladu sa prethodno određenom pomoći za Ukrajinu.

"Nastavićemo da radimo sa Kongresom na unapređenju naših interesa nacionalne bezbednosti pomažući Ukrajini da se odbrani i obezbedi svoju budućnost", zaključuje se u saopštenju.

Pentagon je u pisanoj izjavi naveo da će oružje u vrednosti od 125 miliona dolara biti prebačeno u Kijev iz skladišta američkog vojnog resora, prenosi TASS. Istovremeno, pomoć u iznosu od 300 miliona dolara šalje se u okviru Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini (USAI), koja podrazumeva da Ministarstvo odbrane SAD sklapa ugovore sa proizvođačima, a ne da opremu i naoružanje obezbeđuje direktno iz svojih rezervi.

Ovim paketom vrednim 300 miliona dolara iscrpljena su preostala sredstva u budžetu USAI, saopštilo je američko Ministarstvo odbrane i istaklo da američka administracija nastavlja da poziva Kongres da ispuni svoju posvećenost narodu Ukrajine odobravanjem dodatnih sredstava "kako bi se osiguralo da Ukrajina ima ono što joj je potrebno da se odbrani od brutalnog ruskog rata".

Kako je preneo Rojters, Sjedinjene Države su počele da šalju manje pakete vojne pomoći Ukrajini kako bi produžile podršku imajući u vidu zastoj u Kongresu oko obezbeđivanja finansiranja za ovu zemlju.

Sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je novinarima da je namera SAD da produži mogućnost podrške Ukrajini što je duže moguće dok Kongres raspravlja o novoj pomoći.

Žan-Pjer je pozvala Kongres da brzo odobri zahtev predsednika Džozefa Bajdena za dodatnih 60 milijardi dolara i pokaže da "SAD nastavljaju da snažno podržavaju Ukrajinu".

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je u plan za pružanje pomoći Izraelu u vrednosti od 14,3 milijardi dolara, ali je iz plana izostavljena Ukrajina. Iz Bele kuće prethodno je saopšteno je da će američki predsednik staviti veto na ovaj dokument ako ga usvoji Kongres, jer bi "neuspeh u podršci Ukrajini" poslao "strašan signal Rusiji i ostatku sveta o rešenosti" američkih vlasti.