Svet

Erdogan: Sa Netanijahuom nije moguć razgovor, precrtali smo ga

Gaza mora biti deo nezavisne, suverene palestinske države, kada se rat Izraela i Hamasa završi i istakao da Ankara neće podržati model, kako je naveo, "postepenog brisanja Palestinaca iz istorije"
Erdogan: Sa Netanijahuom nije moguć razgovor, precrtali smo ga© Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je izjavio da izraelski premijer Benjamin Netanijahu nije neko sa kim je moguć nastavak razgovora, ali da Ankara neće prekinuti veze sa Izraelom.

"Trenutno nemam nikakav kontakt sa Izraelom. Naš šef obaveštajne službe Ibrahum Kalin održava kontakt. Naravno, on se takođe sastaje i sa Palestinom i sa Hamasom. Reći ću ovako – Netanijahu više nije naš sagovornik u bilo kakvom smislu. Mi smo ga precrtali", rekao je turski lider novinarima nakon posete Kazahstanu.

Prema Erdoganu, Netanijahu je izgubio podršku svojih građana i "izazvao odbojnost izraelskog naroda". 

"Premijer Izraela želi da pronađe podršku za svoje masakre, pokušavajući da za to iskoristi verske argumente", rekao turski lider.

Edogan je ocenio da Gaza mora biti deo nezavisne, suverene palestinske države, kada se rat Izraela i Hamasa završi i istakao da Ankara neće podržati model, kako je naveo, "postepenog brisanja Palestinaca iz istorije".

On je naveo da smatra da Evropska unija (EU) nije zauzela pošten stav o ratu između Izraela i Hamasa i situaciji u Pojasu Gaze te da je kao rezultat toga poverenje u blok "duboko poljuljano".

"U Evropi se piše istorija dvostrukih standarda, neprincipijelnosti i bezakonja, a podrška koju su evropske zemlje pokazale Izraelu proizišla je iz 'njihovih dugova' zbog Holokausta", zaključio je Erdogan.

image