Svet

Fon der Lajen: Ukrajina napravila "izvanredan korak" ka prijemu u EU

Predsednica Evropske komisije istakla da je Ukrajina postigla napredak na brojnim poljima označavajući posebno pravosudne reforme Kijeva
Fon der Lajen: Ukrajina napravila "izvanredan korak" ka prijemu u EUwww.globallookpress.com © AP Photo/Efrem Lukatsky

Predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen rekla je danas da je Ukrajina napravila "izvanredan napredak" ka prijemu u Evropsku uniju, nekoliko dana uoči ključnog izveštaja o aplikaciji Kijeva za članstvo.

Ona je istakla da je Ukrajina postigla napredak na brojnim poljima, označavajući posebno pravosudne reforme Kijeva.

"Napravili ste izuzetan napredak. Znam da ste u procesu ispunjavanja velikih reformi. Uverena sam da Ukrajina može postigne svoj ambiciozni cilj o prelasku na sledeću fazu u pristupu", rekla je Fon der Lajen na zajedničkoj konferenciji za predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, preneo je "Gardijan".

Procena EU je zakazana za sredu i očekuje se da se kaže koliko daleko je Ukrajina napredovala na brojnim ekonomskim, pravnim i ostalim kriterijumima kako bi se otvorio put ka razgovorima o pristupu evropskom bloku u decembru.

EU je već prosledila 83 milijardi dolara kao ratnu pomoć Ukrajincima i planira da pošalje još tri miliona evra, dodala je Fon der Lajen.

Zelenski je odgovorio da je ukrajinska vlada "već implementirala sve korake neophodne da se ispune uslovi za prijem u EU" i obećao da će nastaviti sa reformama.

On je posebno naglasio napore da se suzbije korupcija, poveća transparentnost i smanji uticaj oligarha na ekonomiju. 

image