Fon der Lajen: Ukrajina napravila "izvanredan korak" ka prijemu u EU

Predsednica Evropske komisije istakla da je Ukrajina postigla napredak na brojnim poljima označavajući posebno pravosudne reforme Kijeva

Predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen rekla je danas da je Ukrajina napravila "izvanredan napredak" ka prijemu u Evropsku uniju, nekoliko dana uoči ključnog izveštaja o aplikaciji Kijeva za članstvo.

Ona je istakla da je Ukrajina postigla napredak na brojnim poljima, označavajući posebno pravosudne reforme Kijeva.

"Napravili ste izuzetan napredak. Znam da ste u procesu ispunjavanja velikih reformi. Uverena sam da Ukrajina može postigne svoj ambiciozni cilj o prelasku na sledeću fazu u pristupu", rekla je Fon der Lajen na zajedničkoj konferenciji za predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, preneo je "Gardijan".

Procena EU je zakazana za sredu i očekuje se da se kaže koliko daleko je Ukrajina napredovala na brojnim ekonomskim, pravnim i ostalim kriterijumima kako bi se otvorio put ka razgovorima o pristupu evropskom bloku u decembru.

EU je već prosledila 83 milijardi dolara kao ratnu pomoć Ukrajincima i planira da pošalje još tri miliona evra, dodala je Fon der Lajen.

Zelenski je odgovorio da je ukrajinska vlada "već implementirala sve korake neophodne da se ispune uslovi za prijem u EU" i obećao da će nastaviti sa reformama.

On je posebno naglasio napore da se suzbije korupcija, poveća transparentnost i smanji uticaj oligarha na ekonomiju.