Svet

Abas sa Blinkenom: Neophodan hitan prekid vatre

Blinken je otputovao u Ramalu u koloni oklopnih vozila i pod jakim obezbeđenjem
Abas sa Blinkenom: Neophodan hitan prekid vatre© Tanjug/AP/Jonathan Ernst

Predsednik Palestinske samouprave (PA) Mahmud Abas je tokom razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Ramali rekao da mora doći do "hitne obustave vatre" i da je neophodno dozvoliti dopremanje humanitarne pomoći u Pojas Gaze, preneo je njegov portparol Nabil Abu Rudeineh za Rojters. 

Abas je, prema navodima palestinske novinske agencije takođe naveo da "nema reči da opiše genocid i razaranje" koje trpi palestinski narod u Gazi kao posledica, kako kaže, izraelske ratne mašinerije koja ne poštuje principe međunarodnog prava.

On je naveo da je PA spremna da preuzme punu odgovornost za Pojas Gaze u okviru sveobuhvatnog političkog rešenja koje će uključivati Zapadnu obalu, Istočni Jerusalim i Gazu nakon završetka rata Izraela protiv militantne grupe Hamas.

Abas je naglasio da se bezbednost i mir mogu postići samo ukidanjem izraelske vojne vladavine nad teritorijama "države Palestine" i priznavanjem Istočnog Jerusalima kao njegovog glavnog grada, preneo je "Tajms of Izrael".

Abas je ponovio da je Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO), koja vodi PA, jedini legitimni predstavnik palestinskog naroda i njen jedini donosilac odluka, čime se dezavuiše rivalska partija Hamas, militantna grupa koja kontroliše Pojas Gaze od izbacivanja PA u krvavom državnom udaru 2007. godine, naveo je izraelski portal.

Blinken je danas došao u nenajavljenu posetu Ramali a Rojters je prethodno objavio da detalji posete nisu najavljeni zbog zabrinutosti za bezbednost.

Ovo je drugi Blinkenov sastanak sa Abasom od kada je počeo sukob Izraela sa Hamasom 7. oktobra i prvi na Zapadnoj obali, preneo je Rojters.

Blinken je otputovao u Ramalu u koloni oklopnih vozila i pod jakim obezbeđenjem samo nekoliko sati nakon što su izraelski ratni avioni napali izbeglički kamp u Pojasu Gaze, kada je poginulo najmanje 40 ljudi i ranjeno na desetine, preneo je AP.

Uprkos tome što je Blinkenova poseta Zapadnoj obali nenajavljena, izbili su protesti protiv njegove posete i podrške SAD Izraelu pošto su procurile informacije o njegovom dolasku.

image